Бадем

Аликанте, Испания

Едно от най-нежните и ценни масла за чувствителна кожа

Органичното бадемово масло е важна съставка в продуктите за чувствителна кожа от натуралната козметика на Weleda. Всъщност то е широко търсено и ценено като едно от най-ценните масла за грижа за кожата. От масло за бебета до хидратация на лицето, бадемовото масло осигурява най-нежната грижа за чувствителна, суха или раздразнена кожа. Weleda установи, че през последните години търсенето на нашите продукти за чувствителна кожа е нараснало, тъй като съвременният начин на живот и замърсяването повишават чувствителността на кожата. За да отговорим на това търсене, изключително важно е бадемовото масло, което използваме, да покрива стандартите за високо качество

Weleda работи с кооператива Manan в област Валенсия в Испания, от който получаваме редовни доставки на органично отгледани бадеми. По хълмовете близо до град Аликанте стотици производители на бадеми се грижат за едно от най-големите места за отглеждане на бадеми в Европа. Партньорството между Weleda и Manan процъфтява благодарение на общата философия за устойчиво развитие и опазване на околната среда. Можете да се уверите в това дори по отношение на дребни въпроси като икономичната употреба на вода на общата площ от 6000 хектара. Производителите са умишлено пестеливи с водата, която е ценна стока в Испания, тъй като прекомерното поливане може в крайна сметка да доведе до засоляване на почвата, ерозия и намаляване на плодородността й.

Отдадени на устойчивостта

Намалявайки употребата на вода, фермерите доказват, че мислят в дългосрочен план, но това има своята цена. За тази група загрижени за земята производители добивът достига около 500 кг бадеми на хектар, едва една десета от реколтата, която биха могли да приберат чрез методите за интензивно отглеждане в плантациите в Калифорния.

Прибирането на реколтата в тези хълмисти земи изисква много трудоемка съвместна работа между работниците. Екипирани с мрежи и прътове, двама опитни работници успяват да оберат плода на всяко дърво за около десет минути. Брането на бадеми не е толкова лесно, колкото изглежда – препълнените с бадеми мрежи са много тежки и работниците прекарват изнурителни часове, през които трябва да вървят приведени, да се протягат и навеждат. Но тези фермери са силно мотивирани благодарение на дългосрочното им партньорство с Weleda и са горди, че произвеждат висококачествени бадеми и се грижат за тях правилно, така че реколтата да бъде изсушена внимателно и бързо след прибирането й.

Внимателна преработка

През първия етап на преработката специални машини отделят зелените и все още меки черупки от плодовете. След това сладките бадеми се отварят, за да се открие ценната ядка. По-голямата част от реколтата в кооператива Manan се продава като висококачествени бадеми за ядене, но около една четвърт от реколтата преминава внимателно студено пресоване и филтриране в пресата за масла.

След това популярното масло се рафинира и се сертифицира органично, преди да бъде изпратено в производствените предприятия на Weleda в Швейцария, Германия и Франция, където се преработва след допълнителен строг контрол на качеството, за да стане част от продуктите за най-деликатна грижа на Weleda.

Съставки

Масло от сладък бадем

Prunus Amygdalus Dulcis Oil

Нежното и меко масло от сладък бадем е много благоприятно за кожата и е идеално за чувствителна, груба, суха и лющеща се кожа. Маслото от сладък бадем е много подходящо за грижа за бебета и малки деца. Характеризира се с високо съдържание на ненаситени масни киселини, като линолова и олеинова киселина.