Невен

Швебиш Гмюнд, Германия

Сияйни, нежни цветчета, универсално помощно средство при травми и възпаления

Невенът играе ключова роля в биодинамичната лечебна аптечка на Weleda. Серията за грижа за бебета с невен е един от многото примери за употребата на това успокояващо и полезно растение – много от нашите козметични и лекарствени продукти не биха могли да бъдат произведени без ценния екстракт от невен. В най-голямата биодинамична градина за лечебни растения в Европа в нашата база в Швебиш Гмюнд, Южна Германия, растението се отглежда за прясна обработка.

Всяко лято, през юни, градината с лечебни растения започва да цъфти: невенът озарява пейзажа със стотици хиляди сияйни оранжеви цветове, покриващи площ от един хектар. Около 3 тона цветове се берат на ръка, а след това се прибира реколта от над 14 тона листа и стъбла. Те се използват като основа за приготвяне на тинктури и билкови екстракти за почти 30 лекарствени и натурални козметични продукти на Weleda.

Озаряващ пейзажа

Невенът е едно от най-всестранно използваните и ефективни лечебни растения за естественото здраве на кожата. Заради високото съдържание на ценни хранителни вещества като каротеноиди, флавоноиди и тритерпенови сапонини се цени особено при заздравяването на рани. Екстрактите от невен спомагат за регенерацията на наранена кожа, а също така могат да имат противовъзпалителен ефект при възпаления на венците и простуди.

Проверка на качеството още при брането

Собственото отглеждане на растения на Weleda е биодинамично, а основополагащо за биодинамичното земеделие е „цикличното мислене“. То показва, че органичните остатъци са напълно рециклируеми и поддържат жизнеността на почвения живот. Разбира се, тъй като не се използват изкуствени торове и пестициди, има много ръчен труд. Например почвата трябва да се прекопава редовно, за да остане рохкава, така че невенът да може да усвоява хранителни вещества. Дори цветята се берат на ръка, но ръчното бране води до по-високо качество, тъй като градинарите проверяват качеството още докато откъсват растенията. Свежестта също е гарантирана, тъй като цветовете незабавно се занасят в преработвателната фабрика, която се намира точно до полята.
В производството невенът със слънчеви цветове се превръща в една от най-важните ни съставки, докато създаваме нашата напълно естествена и нежна към кожата козметика.

Съставки

Екстракт от невен

Calendula Officinalis Extract

Екстрактите от цъфтящите надземни части на растението невен имат жълто-зелен до кафяво-зелен цвят. Съдържат различни каротеноиди, флавоноиди и сапонини. Екстрактът от невен има успокояващи свойства и подпомага регенерацията на кожата.