Еуфразия

Рейнланд Палатинат, Германия

Устойчивото и приспособимо цвете на високите ливади

 

Ливадното цвете euphrasia officinalis е едно от най-важните сред лечебните растения на Weleda. Популярно с името „очанка“, то наистина има лечебно въздействие върху заболяванията на очите. Еуфразията вирее в необогатени почви в сухи ливади и пасища в централната и южната част на Европа, достигайки високите планински части на Алпите чак до снежната линия на 2300 м. Дребничкото ливадно растение, достигащо едва 10 до 30 см на височина, вирее успешно благодарение на своята устойчивост и висока приспособимост.

Извличайки енергия от слънчевата светлина чрез фотосинтеза, еуфразията вирее също и като полупаразитно растение в корените на заобикалящите я треви и сухи растения. Тя приема вода и хранителни вещества от други растения, използвайки тяхната живителна сила за собствения си растеж.  Това качество прави еуфразията много интересна в антропософската медицина, тъй като при лечението на заболявания на очите еуфразията отслабва „чуждия живот“ върху конюнктивата, като изсмуква живителната сила на нашественика.

Weleda обработва повече от хиляда килограма прясна еуфразия годишно за лечебни тинктури. Еуфразията се добива чрез отговорно и устойчиво събиране на диворастящи растения във винопроизводителния регион Рейнланд-Пфалц в югозападна Германия. Когато настъпи цъфтежът й, събирането на реколтата трае два или три уикенда през юли и август. Растенията се откъсват внимателно на ръка от земята измежду тревите, така че тънките корени да не се скъсат. Събраната реколта се доставя до преработвателния завод на Weleda в рамките на 24 часа и се преработва незабавно.

В преработвателния завод цялото растение еуфразия – листата, цветовете и корените – се намачква, пресова и преработва в тинктура. Извлечените по този начин танини и горчиви вещества имат стягащ ефект и спомагат за справяне с възпалението, като същевременно гликозид аукубинът, с лекото си антибиотично действие, също участва в борбата срещу възпалението.

Съставки

Eкстракт от очанка

Euphrasia Officinalis Extract

Очанката (euphrasia officinalis) съдържа флавоноиди, танини и горчиви вещества. Екстрактите от очанка имат нежно действие с ободряващ и стягащ ефект върху кожата. Екстрактите от очанка често се използват в кремове за околоочната зона.