Ирис

Атласки планини, Мароко

Изключителен балансьор между влага и суша

Ирисът, наричан още перуника, носи името на гръцката богиня на дъгата Ирис (Ирида), повелителка на водата и пратеник на боговете. Ярките като дъга цветове на поразително красивото растение и способността му да съхранява вода в месестите си корени за дълги периоди от време потвърждава връзката му с неговата съименничка от митологията.

Екстрактът от корен на ирис е отдавна утвърдена съставка в козметиката на Weleda, която поддържа водния баланс на кожата и я снабдява с ценни етерични масла. Ирисът вирее в непристъпния район на мароканските Атласки планини, където близкото сътрудничество между Weleda и нашите партньорски фирми от Франция гарантира стабилен доход на около 300 фермерски семейства.

Фермерите работят на 20 кв.км земя, съставена от малки, каменисти ниви с площ между 400 и 600 кв.м. На тези терасовидни полета, култивирани с усилен труд от планината, фермерите отглеждат лен, леща, малко лук и други зеленчуци. Органичното отглеждане на корени от ирис идеално допълва традиционните посеви от зеленчукови култури и осигурява редовен доход за фермерите, които са се обединили в кооператив. Пролетната реколта на всяко от тези 300 семейства носи около 400 кг свежи ирисови коренища, пълни с ценни етерични масла, много търсени в натуралната козметика и аромати.

Дребно земеделие

Дори днес висок процент от селското население в Мароко разчита на дребното земеделие като основен източник на доход. Реколтата може да осигури до 50% от доходите на някои семейства, но това е възможно само когато е налице устойчиво партньорство, каквато е връзката между Weleda и хората, които отглеждат органично Iris Germanica в района на Тирдуим в Атласките планини. Климатът на Атласките планини, тук горе на 1600 м надморска височина, е студен през зимата и много горещ през лятото с рядък, сух въздух и бедна почва.  На практика целият труд в полетата, от засяването до прибирането на реколтата, се извършва на ръка, може би с помощта на мулета. В тези малки домакинства използването на машини би било твърде скъпо и непрактично.

Сушене на планински въздух

Преди етеричното масло да може да се извлече, цялата реколта – стотици хиляди грудкови корени с размер на картоф – трябва да се обели на ръка и да се изсуши на планинския въздух и слънце. Този процес отнема до седмица, през която корените губят около 80% от теглото си. Едва тогава твърдите, изсушени корени се занасят с муле в долината с цел по-нататъшна обработка за извличане на скъпоценното масло. Създаването на малки фермерски кооперативи, които редовно се инспектират от Weleda и нашите партньорски фирми от Франция, доведе до по-висока икономическа активност на местно ниво, устойчиво повишение на дохода на дребните фермери и подобряване на общите условия на живот.

Съставки

Екстракт от корен на Iris Germanica

Iris Germanica Root Extract

Съжаляваме, тази съставка няма описание.