Лавандула

Бесарабия, Молдова

Незаменимият аромат за успокояване и релаксиране

Малко неща успокояват на момента така, както ароматът на лавандула. Наситено сините й цветове съдържат етерични масла, които Weleda използва за създаването на възхитителния аромат на 50 свои продукта.

Изображенията на лавандула често ни показват безкрайните, лилави поля на френския Прованс, но в Европа има и друг важен обработваем район, който спомага за големия мащаб на отглеждането на лавандулата от векове. Молдова, малката страна между Румъния и Украйна, разполага с едва 34 000 кв.м. площ, но е благословена с топъл, сух климат и плодородни черноземни почви, които позволяват на лозята и овощните градини да виреят в големи мащаби. Този климат, предоставящ съвършени условия за отглеждане на растения, стои в основата на развитието на Молдова, някога известна като един от най-големите производители на етерични масла в света. С края на Съветския Съюз през 1992 г. изчезват много акри с лавандула, тъй като населението се опитва да се приспособи към действието на свободната търговия. Оттогава много се е променило в тази малка страна: старите традиции са възродени и отглеждането на лавандула е съживено.

Лавандулата принадлежи към растителното семейство Lamiaceae. Представлява характерен малък, закръглен храст с разклонени и изправени клончета и множество малки, лилави цветове. Листата са тесни и имат различни цветове – от сиво-зелено по горната страна до мъхеста, бяла долна страна. Родът обхваща 25 вида, от които в алтернативната медицина се използват следните: обикновена лавандула (Lavandula angustifolia), широколистна лавандула (Lavandula latifolia), френска лавандула (Lavandula stoechas) и лавандин (Lavandula hybrida).

Най-мащабният проект за органично земеделие

Британски експерт по развитие и молдовски инженер-агроном поставиха началото на най-големия проект за органично земеделие на лавандула в страната и бяха възхитени колко бързо се разрасна проектът. Една от причините за бурното развитие със сигурност е съвместната работа с Weleda, която започна през 2005г.  Близката съвместна работа с Weleda и перспективата за дългогодишно сътрудничество даде допълнителен тласък на проекта. „Вече участват 200 фермерски семейства и обработваемата площ за органично отглеждане на лавандула нарасна до около 200 акра.“, каза британският експерт по развитие.

Щом растенията се засадят, трябва да минат три години преди първата голяма реколта, но при благоприятни условия от растението може да се прибира реколта до тридесет години. Първите растения бяха готови за беритба през 2005 г. и оттогава всяка година от края на юни до средата на юли работниците изрязват узрелите цветове на ръка със сърпове – трудоемка работа, изискваща отдаденост и голямо внимание. 

Набраната лавандула се обработва незабавно, още на полето, в подвижен дестилационен апарат за етерични масла. Това изисква инженерни познания, внимание и усет. Екип от четирима души е постоянно на смяна по време на прибирането на реколтата. Те получават контейнерите, пълни с лавандулов цвят, които след това се свързват към подвижния котел и парния му цикъл. Дестилационният процес отнема около един час и от всеки 100 кг лавандулов цвят се извлича само един килограм масло.

След това етеричното масло е готово за транспортиране от полето в бурета, които се запечатват незабавно. За да се гарантира високото му качество, особено важно е ценното лавандулово масло да се съхранява на хладно място, преди да бъде експортирано за Weleda.

Директен успокояващ ефект

Съвременните научни изследвания са доказали, че етеричните масла съдържат частици с директен успокояващ ефект върху централната нервна система, като така спомагат за отмората и допринасят за здравия сън. Безпокойството, трудното заспиване, напрежението, спазмите, проблемите с храносмилането или със сърцето и кръвообращението могат да се регулират по-лесно с помощта на лавандулата. Това обяснява защо дори в древни времена лавандулата е била много популярна със своя отпускащ и успокояващ ефект.

Но чрез молдовските партньори на Weleda лавандулата добива още един положителен ефект – местният ни партньор се възползва от нашия богат опит в анализа на етерични масла и снабдяването със суровини. Откакто работим заедно, производството и прибирането на реколтата бяха оптимизирани и се намери решение за голям брой дребни проблеми. Например Weleda помага за намирането на удовлетворително, екосъобразно решение за компостиране на остатъците от дестилацията. „Това е работа, при която даваме и получаваме един от друг“, потвърждава местният партньор. „Единствено заедно можем да достигнем желаното качество.“

Икономическият и социален тласък, който проектът дава на селския регион, е забележим след изминалите десет години. За фермерите отглеждането на лавандула се е превърнало в неразделна част от дохода им и благодарение на партньорството училището в селото е ремонтирано основно. За да отпразнуваме 90-ия рожден ден на Weleda, се включихме в изграждането на център по здраве и благосъстояние в местния град Минчени. Това е само един от примерите за това как партньорите на Weleda се грижат както за нашите важни суровини, така и за общностите, които ги произвеждат.

Съставки

Масло от лавандула

Lavandula Angustifolia Oil

Маслото от лавандула е етерично масло, което се добива от съцветията на свежа лавандула. Наред с други естествени етерични масла, то се използва за ароматизиране.