Ратания

Арекипа, Перу

Ратания от устойчиво земеделие от Андите – използвана при грижа за зъбите

Ратанията (Krameria Lappacea) е незабележимо храстовидно растение, растящо в сухите земи около град Арекипа в южно Перу. Ратанията вирее успешно в суровия климат на Андите със своята широка, разклонена коренова система, служеща за защита срещу ерозията на плитката, суха планинска почва. Растението играе важна роля за продуктите за грижа за зъбите на Weleda вече повече от 50 години и се добива устойчиво от дивата природа.

Първоначално се фокусирахме върху възможността за култивиране на диворастящото растение. Професорът по ботаника Фатима Касерес от Университета на Арекипа и германските изследователи проф. д-р Мак Вайгенд и Николас Дощерт дадоха начало на проект с публично-частно партньорство (ПЧП), за да проучат дали ратанията може да бъде размножавана и отглеждана успешно. Първата фаза на изследването, която продължи до 2006г., показа, че за култивиране на растението въобще не може да се говори поради две причини – то вирее единствено при взаимодействие с растения гостоприемници, като извлича тяхната вода и хранителни соли, което означава, че култивирането би изисквало допълнителен растителен вид в открито поле, а това на практика е почти невъзможно. Втората пречка се оказа специфичната биология на ратанията – тя расте изключително бавно, като са й необходими между 7 и 15 години, за да достигне достатъчна големина за прибиране на първа реколта. Затова инвестицията и усилията за поддръжка в полето биха били сложни и непрактични. 

Под натиска на световните пазари

Weleda трябва да се справи с още един проблем. Тъй като ратанията е високо ценена на световния пазар за лечебни растения, тя е изложена на висок риск. На световния пазар се използват най-малко 70 000 растителни вида при добив от половин милион тона лечебни растения годишно. Те се търгуват в световните икономически центрове при неясни търговски потоци и без голям стимул за участниците в този глобален бизнес да „сложат картите на масата“, което се отразява на търговията с ратания, както и на търговията с други растителни видове.

Според официалните данни Перу изнася около 40 тона ратания годишно, от които един тон отива при Weleda Group, но много от източниците са неясни. Така през 2002г. Weleda взе решението да сключи споразумение за сътрудничество на широка основа за създаване на проект за устойчиво снабдяване – с органа по опазване на околната среда INRENA, учени, берачи, търговци и германската фирма Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). 

Резерват на диворастящи растения

Това сътрудничество доведе до създаването на резерват от 2000 хектара в района на Арекипа за устойчиво събиране на диворастящи растения. Създаде се запас от растението чрез използване на три пробни площи с цел засилено изучаване на естествената регенерация и особеностите на годишния растеж на ратанията. Данните от тези изследвания помогнаха да се поставят основите на стратегията за устойчиво събиране. В началото при прибирането на реколтата се взимаха само части от корена, но изследователите и закупчиците на растения на Weleda постепенно разработиха забележително прост метод – мястото за събиране се разделяше на пет части, като във всяка от тях всяко пето растение можеше да се събере заедно с корените му. Докато прибират реколтата, берачите също засяват семена от ратания в разораната земя, за да гарантират постоянното възобновяване на разсадите. Дългосрочното наблюдение и анализът ни показват, че тази целева естествена регенерация на растителната популация работи добре и защитава бъдещето на растението.

От този проект, по който Weleda работи съвместно с германските и перуанските си партньори вече почти десет години, се доставя ратанията, която е така важна за продуктите за грижа за зъбите на Weleda. Годишно в област Чукибамба се добива един тон изсушени корени. Ратанията се бере в съответствие с концепциите за устойчиво събиране и се преработва в Европа. Берачите получават договорено и справедливо заплащане, което им осигурява важен допълнителен доход. Процесът на снабдяване при Weleda е прозрачен, устойчив и сигурен и фирмата може да използва това ценно познание в подкрепа на развитието на други проекти за събиране на диворастящи растения.

Усилията, които полагаме, и подкрепата от нашите партньори не останаха незабелязани. Перуанските органи по опазване на околната среда възнамеряват да направят „метода на устойчивото събиране“ задължителен за всички фирми, които искат да изнасят ратания. Това означава, че износът на ратания от Перу е позволен само на тези фирми, които прилагат този метод. В близко бъдеще тази стратегия би могла да се приложи също и за други лечебни растения, което би било важна крачка в посока към устойчивото биоразнообразие.

Съставки

Екстракт от корен на ратания

Krameria Triandra Root Extract

Екстрактът от корен на ратания съдържа много танини, които имат стягащ (стабилизиращ цвета) ефект, например при устната лигавица. Поради това, тъмно кафявият екстракт от корен е особено подходяща съставка за продукти за устна и дентална грижа.