Шипка (дива роза)

Долината Дадес, Мароко

Времето на розите

В сезона на цъфтеж, долината Дадес в Мароко е обляна с аромата на великолепната Роза Дамаскена. Изобилните розови храсти процъфтяват на това високо плато, познато като Мароканска Месета, разположено между Казабланка и Атласките планини. Тук Мустафа Шабун събира и дистилира ценното органично розово масло, което използваме като натурален аромат в много от продуктите на Weleda.

 

Когато Мустафа Шабун вдигне поглед към небето сутрин и осъзнае, че денят ще бъде горещ, той напълва дървения улей с вода за "Благополучие" и "Късмет". Двете крави се появяват иззад редица портокалови дръвчета, минават бавно бавно по зелената и обрасла с трева пътечка и очаквано спират наблизо. Време е за сутрешната им баня. Мустафа ги почесва по врата, полива ги с вода по гърба и корема и напръсква страниците им докато черните и бели ивици започнат да блестят от влагата. С очевидно задоволство, кравите започват да накланят глава напред назад и го поглеждат със своите меки, кафяво-черни очи.

В своята малка ферма, Мустафа притежава един от най-забелжителните парцели земя в Мароко. Облени в искрящо розово, цветовете на Дамаската роза изпълват топлия въздух със своя аромат, който не може да бъде сбъркан. Мустафа поклаща глава със задоволство "Иска ми се да върна биоразнообразието обратно в живота ни и да направя природата отново истински жива."

Той започва да гради своя природен рай преди три години. Това е нелека задача в Мароканската Месета, високо плато между Казабланка и Атласките планини. Стебла ечемик и пшеница се издигат в стройни редици в златисто жълти поля. Разположена в един от главните селскостопанските региони на Мароко, фермата на Мустафа Шабун се откроява като зелен оазис сред монотонния пейзаж близо до село Гюисер. Тя е плод на тежък труд и нестандартен подход.

Уважение към флората и фауната

Мустафа присвива очи срещу слънцето. Неговото лично предизвикателство е да съшие разнородните конци на живота в пелерината на природата, така че растенията и животните да станат неразривно свързани части на една екосистема. Той измисля хитри начини да създаде сянка като навесите от лозовите асми например. Още повече, засажда жив плет от рози, за да защитава от вятъра и използва лавандула, за да държи популацията на листната въшка под контол. "Всички те съществуват в хармония, така както трябва да бъде в живота на хората."

Пауните изяждат отровни паяци, скорпиони и змии; патиците и гъските се хранят с охлюви, а кокошките кълват малките мушички, които кацат върху ментата, за да извлекат нейния сок. Междувременно, кравите поддържат тревата по пътекит ниска и произвеждат огромни количества естествен тор.

“Иска ми се да върна биоразнообразието обратно в живота ни"

Мустафа Шабун е фермер със зелена душа. Със завиден тен от слънцето, Мустафа Шабун има изражението на съвременен човек, който обича да е сред природата, но и е наясно с технологиите. Той е директор на фирмата ARD Guisser, която притежава заедно с по-големия си брат Джамал. Компанията произвежда ценното етерично масло от Роза Дамаскена и екстракта "Роза Абсолют", които придават елегантния си аромат на много от продуктите на Weleda. Точно до голямата порта на фермата екстрактите се произвеждат в шест огромни метални казана, разположени в издължена полу-отворена постройка.

Мустафа израсва в централната част на страната, в маслинена плантация близо до границите на природен резерват. По-късно учи биохимия в Казабланка и обединява сили с брат си в дестилацията и продажбата на растителни екстракти. Но тогава Мароко е прекалено ограничено, консервативно и неподатливо на промени за неговия вкус. На 33 годишна възраст той емигрира в Масачузетс и намира работа като биохимик. "Имах свобода и добър живот."

"Обожавам да се грижа за растенията си и да създавам нещо необикновено с тях."

През ноември 2011 г. любимият му брат Джамал се обажда и го моли спешно да се завърне у дома. Пазарът за натурална козметика и натурални лекарства процъфтява, съвместната им компания се разраства и има толкова много работа, че Джамал вече не може да се справя сам. Мустафа има нужда да помисли.

Той има хубава работа, много приятели и съпруга - Нейде Гонсалвес от Бразилия. В последните години се е замислял да създаде нещо свързано с природата и да построи нещо със собствените си ръце. През 2012 г. Мустафа и съпругата му се завръщат в неговата родина. "Тук бих могъл да осъществя своята Американска мечта."

Водата е живот

Двойката живее в скромна, новопостроена оранжева къща, разположена в близост до растителните поля. За съпругата на Мустафа, която преди това работи като главен секретар в швейцарска фирма, фермата е пасторален рай, който тя обожава. Когато тя и съпругът й за пръв път стъпват тук, мястото изглежда като пустиня, казва Нейде. Само няколко портокалови и маслинови дръвчета растат в сухата почва. "Мустафа беше искрата на една революция," допълва тя.

Множество студенти по земеделие редовно пътуват до тук, за да видят този отличен пример за биоразнообразие и устойчиво развитие. Дори неговите съседи, които в началото само поклащат глави при смесицата от дейности във фермата на Мустафа, постепенно започват да отглеждат нови растения за неговата дестилерия, като например върбинка.  

Кметът на Гюисер харесва Мустафа, защото създава работни места, което е рядкост в селските региони. Предприемачът със зелена душа наема повече хора, отколкото други фермери в околността, чиито стопанства са два или три пъти по-големи. В допълнение към семейството на Мустафа, шестима души работят в растителните поля и дестилерията, когато работата е относително малко, но по време на събирането на реколтата работната сила наброява повече от 40 човека. А Мустафа е единственият работодател наоколо, който гарантира, че работниците му са регистрирани за социални осигуровки.

Природният рай се простира в долина, през която в миналото е минавала река. В село Гюисер водата извира от извор и тече под фермата кто подземна река. Той изпомпва водата за посевите и животните от три кладенеца. Мароко е плодородна страна. "Тук, ако имаш вода, имаш и живот," казва Мустафа.

Каква е следващата му цел? "Иска ми се да видя как диоразнообразието се завръща на много места в Мароко." Предстои дълъг път напред, а Мустафа Шабун започва с летящ старт.

Съставки

Екстракт от Роза дамаскена

Rosa Damascena Extract

Екстрактът от роза дамаскена се извлича от венчелистчетата на розата. Наред с други натурални етерични масла, той се използва за ароматизиране.