Розмарин

Адемус, Испания

Древно растение, което пробужда вътрешните сили и се бори с умората

В древни времена розмаринът – от гръцката дума за „морска роса“ – е бил силно почитано растение и се е употребявал ежедневно. Имал е важно значение като лечебно растение и с него са окичвали богове и хора при церемониални или свещени ритуали. Лечебните свойства на етеричното масло започнали да стават по-широко известни през Средновековието. Розмаринът отстоява себе си в жега и студ, а ароматът му пробужда вътрешните сили и помага при умора, като освежава и стимулира. Маслото от розмарин се използва в много продукти за грижа за тялото и косата на Weleda, а също така се използва и в различни лекарства.

Районът около Адемус в Испания притежава съвършените климатични условия за отглеждане на розмарин, лавандула и други ароматични растения. Зимата е студена, а лятото е горещо и сухо. Тук Блас Апарисио ръководи фирма Ecoaramuz, която се специализира в екологичното отглеждане на ароматични растения, както и в сертифицираното събиране на диворастящ розмарин. Фирмата произвежда етерични масла за Weleda в собствен завод за сушене и дестилация на около осем километра в закътана планинска долина.

Съвършени климатични условия

По време на продуктивните летни месеци Блас Апарицио превозва 800 кг листа и клончета, набрани от дивата природа, до преработвателния завод, където изпразва целия камион в парния котел. Около час по-късно всичко се изпълва с аромат на розмарин, докато етеричното масло се отделя от парата чрез дестилация. 800 кг клони ще дадат около четири килограма масло, а Weleda се нуждае от 5 до 6 тона масло от розмарин годишно.

 

Ecoaromuz доставя по-голямата част от това количество, затова, за да насърчи успешното развитие и да може да разчита на надеждни количества, Weleda сключи дългосрочно партньорство с фирмата. Weleda финансира първото доставено количество и изграждането на втора дестилационна инсталация.

 

На половин час с автомобил от село Адемус, върху едно плоско възвишение, трима служители са се заели със сертифицирано събиране на диворастящи растения върху 9500 хектара земя. Площта е огромна, а там горе е горещо, небето е стоманено синьо и въздухът е ясен. Тримата работници събират бързо розмарина, като използват електрически трион, за да отрежат старите клони, които след това се събират на ръка. По-младите растения, които още не са се втвърдили, се берат с ръчни ножици. От един хектар земя ще се добият около 50 кг етерично масло.

 

100% надеждност

Всеки, който купува масло от търговци на свободния пазар, никога не може да бъде 100% сигурен дали продуктът е чист. Заради нашите изисквания за високо качество се доверяваме на дългогодишни, надеждни и изпитани партньори, които могат да ни уверят в екологичното отглеждане и добросъвестното извличане на маслото на едно-единствено място. С такива партньорства Weleda може да подкрепи и да насърчи повече хора да оценят постигането на по-високо ниво на устойчивост. 

Съставки

Екстракт от листа на розмарин

Rosmarinus Officinalis Leaf Extract

Листата на розмарина съдържат етерично масло от розмарин, производни на кафеената киселина, флавоноиди и тритерпени. Екстрактите от листа на розмарин имат тонизиращ ефект. Подходящи са като съставки при продукти за грижа за изморена, бледа кожа.