Облепиха

Тоскана, Италия

Богати на витамин C плодове, изпълнени със слънчева енергия

Облепихата е диво растение с произход от Централна Азия. В течение на хилядолетия тя се разпространява естествено от Алпите в централна Европа до бреговете на Северно и Балтийско море. Узрелите плодове на облепихата са източник на богат на витамини сок за добавките на Weleda почти от 70 години. По време на Втората световна война, когато учените търсели естествен източник на витамин С, те се натъкнали на облепихата в Швейцария и решили да се възползват от потенциала на растението. Това е началото на продукти, които днес познаваме като Сок от облепиха и Еликсир от облепиха. Неотдавна Weleda разработи богати натурални и органични козметични продукти на базата на масла от облепиха.

Процъфтяване на най-добрите сортове

През последните две десетилетия източник на плодовете са диворастящи растения, виреещи в контролирани зони на Алпите. Днес най-добрите сортове облепиха виреят в район от около 100 хектара в Сан Марио, осигуряващ годишна реколта от 200 тона свежи, органично отгледани плодове. Семейният бизнес Künzi & Röthlisberger пресова от тях почти 100 тона пресен сок в близко партньорство с Weleda, което продължава над десет години.

Курт Кюнци, традиционен растениевъд-селекционер, започва да експериментира с култивирането на селектирани сортове облепиха от Алпите в края на 80-те. Селекцията и размножаването на най-подходящите сортове е сложен процес, изискващ време и търпение. Растениевъдите увеличават количеството на растенията, като вземат резници от малки клони от селектирани родителски растения, отглеждани в специална смес от почва и компост.

В крайна сметка Курт преместил биодинамичната си земеделска дейност в Сан Марио в Пизанската Марема в Тоскана, близо до слънчевия град Пиза. Тук условията за отглеждане са идеални – почвата е подхранена с компост и броят на слънчевите часове е по-голям дори отколкото в южните долини на Алпите. Това е важно, тъй като облепихата се нуждае от колкото се може повече светлина, за да изгради своите ценни витаминни комплекси. Но все пак едва след три до четири години анализите разкриват дали сокът от плодовете е с достатъчно добър състав и качество.

Към днешна дата Курт Кюнци и неговият екип отглеждат повече от пет сорта облепиха. Съществуват сортове с богато съдържание на витамини и микроелементи, предназначени за соковете и сиропите, които се приемат вътрешно. И както е при виното, трябва да се обърне внимание на аромата, киселинността и правилната комбинация от различни сортове в сока. Други сортове са по-добри за производството на богато на хранителни вещества масло от облепиха, подходящо за козметични продукти, тъй като имат по-високо съдържание на масла в месестата част на плода, като маслините, и поради това са ценни за възстановяващата грижа за кожата.

 

За Курт Кюнци и неговите четирима служители принципът за устойчивост може да се открие във всичко, което правят в Сан Марио. Всичко започва със селекцията на растения, продължава с полята за биодинамично отглеждане и включва използването на енергоспестяващи процеси, интелигентното управление на компоста и билкови и минерални препарати за подсилване жизнеността на почвата. По този начин растенията остават здрави и не са предразположени към вредители и болести. Екологичните критерии на управлението в Сан Марио съвпадат с тези на Weleda. Weleda използва този метод при собственото си вътрешно отглеждане на лечебни растения, който е на почти толкова години, колкото и самата фирма.

Прибирането на реколтата се извършва на полето, като клоните се режат ръчно – това е най-ефективният начин, тъй като плодовете на облепихата растат плътно по клоните на растението. За останалото се използва специално предназначен уред за вършеене, т.нар. „хамелеон за облепиха“, който обира плодовете от клоните. След това те се съхраняват в хладилно помещение, като се слага етикет според сорта, и се пресоват на малки партиди за сок, предназначен за Weleda. Сокът се пастьоризира внимателно и се опакова в херметически затворени контейнери, а при следващата стъпка от процеса се събират семената от облепихата и маслата, получени при екстракцията на сока. 

По едно диво растение всяка година

Диворастящата облепиха демонстрира важен аспект от философията на биодинамичното земеделие и устойчивост на Weleda. Земеделските и лечебните растения, който биха могли да бъдат набрани от дивата природа, все повече се култивират, отчасти заради изчезването на хабитати поради застрояване, а също и поради намаляване на броя на видовете в резултат на интензивното земеделие. Weleda си постави обща корпоративна цел да култивира едно диво растение всяка година, понякога в сътрудничество с партньори по проучванията и култивирането, но също и в нашата собствена биологично разнообразна градина за лечебни растения. По този начин можем да гарантираме оцеляването на застрашени растителни видове за в бъдеще. Взимайки мерки за опазването на тези растения чрез култивирането им, Weleda също гарантира постоянен достъп до основни суровини, необходими за нашите изключително полезни серии продукти.

Съставки

Масло от облепиха

Hippophae Rhamnoides Oil

Маслата от облепиха имат жълто-оранжев до червен цвят и са ценни активни вещества, които се характеризират с високо съдържание на ненаситени мастни киселини, витамин Е и каротеноиди. Маслата от облепиха имат регенериращи и антиоксидантни свойства за интензивна грижа за кожата.