Сусам

Халиско, Мексико

Възстановява естествените масла и предпазва кожата от изсъхване

Органичното сусамово масло е изключително важна съставка на редица продукти за грижа за тялото на Weleda, от освежаващ душ-крем до грижа за бебета. Органично отглежданото сусамово масло поддържа влагата в кожата, възстановява естественото омазняване и предпазва кожата от изсъхване.

Получаваме по-голямата част от доставките си на органично сусамово масло от южно Мексико, където поддържаме дългосрочно партньорство с местния семеен бизнес Sesajal, отличен пример за това как устойчивите бизнес практики са ползотворни както за околната среда, така и за всички участници в производството. Над 200 фермери работят върху 1300 акра земя в географски разнообразния мексикански щат Халиско, където берат първокачествен сусам.

Надеждно партньрство

Партньорството между Weleda и Sesajal се фокусира върху строгата екологична политика на Weleda, изискванията за качество на клиентите и качеството на живот на местните фермери. Фермерите, сключили договор със Sesajal, отглеждат сусам при екологични условия и набраният сусам се обработва директно от собствената фабрика за масло на Sesajal. Заплащането на фермерите е над средното, затова сусамовата култура е рентабилен допълнителен доход за фермерите, които работят също на плантации с банани, ананас и папая. Надеждното партньорство дава на фермерите сигурно бъдеще и ги спира да мигрират в бедняшките квартали на големите градове.

Независимо от това, работата със суровини не е лесна. За нас предпазливостта е от първостепенно значение при снабдяването със суровини и преработката, тъй като цялата верига на доставките, от отглеждането до опаковането, трябва да може да се проследи напълно. За да се различат семената на органичния сусам от тези на обикновения, те се маркират незабавно след прибиране на реколтата на полето и фермерите поставят етикет „Organico Ajonjoli“. Така органичните сусамови семена достигат до фабриката за масло в Гуадалахара ясно етикетирани и могат да бъдат съхранявани без объркване или кръстосано замърсяване.

Събиране на ръка

Сусамът се бере предимно на ръка – между четирима и шестима фермера заедно могат да приберат реколтата от един акър земя на ден. Това очевидно е трудоемко, затова едно от нашите най-големи предизвикателства е да увеличим ефективността на производството и да осигурим доход за фермерите. За тази цел през 2009г. бяха закупени три машини за прибиране на реколта и бяха предоставени три трактора, които помогнаха за нарастване на продуктивността и дохода на фермерите. Sesajal също е наела двама инженер-агрономи, които, заедно с фермерите, ще култивират полетата и ще спомогнат за увеличаване на добива. Качеството на почвата ще бъде подобрено, редом до сусама ще бъдат засадени нови култури и полетата ще бъдат наторени с компост. В момента реколтата се прибира от полетата веднъж годишно, но в дългосрочен план би било възможно второ бране по време на сухия период от февруари до май.

Съставки

Масло от семена на сусам

Sesamum Indicum Seed Oil

Маслото от семена на сусам е идеално масажно масло и се използва при грижа за бледа, суха и зряла кожа, но също така се използва и при балсами за коса. Има изключителен антиоксидантен ефект, свойства за грижа за кожата и е идеално базово масло за активни агенти. Състои се от голямо количество ненаситени мастни киселини, като линолова и олеинова киселина, както и фитостероли и витамин Е (особено гама-Токоферол).