Слънчоглед

Пустата, Унгария

Маслото от органични слънчогледови семена има множество хранителни свойства

Сред сухите тревисти равнини на централна Унгария, в полетата растат яркожълтите цветове на слънчогледите. Това е древната пуста на Унгария, някога безкрайно море от трева, а днес източник на сертифицирано органично слънчогледово масло, отглеждано органично за продуктите на Weleda.

Следва движението на слънцето

Слънчогледът произхожда от Северна и Централна Америка, където местните северно- и южноамериканци използвали семената като хранителен източник, богат на мазнини. Семената били донесени в Европа за първи път от испанските мореплаватели през 16-ти век и оттогава слънчогледът станал обичайна част от фермите и градините в цяла Европа. Таксономичното наименование helianthus annuus произлиза от гръцките думи helios, слънце и anthos, цвете. В слънчеви дни приветливото, открито лице на цветето следи движението на слънцето и се връща обратно в първоначалното си положение на зазоряване. Когато цъфти, слънчогледът също прилича на популярния образ на слънцето – простичката детска рисунка на светещ жълт диск, украсен по края с огнени венчелистчета – затова не е учудващо, че думата „слънце“ е част от името на това цвете на много езици. На немски той се нарича sonnenblume, на френски – tournesol, а тук, в Унгария – napraforgó – този, който се обръща към слънцето.

 

Слънчогледът се нуждае от почва, богата на хумус и хранителни вещества, достатъчно вода, опрашващи насекоми и разбира се, незаменимата топлина на слънцето. Тези условия се срещат в сърцето на пустата, където нашият партньор отглежда също спелта, жито и овес. В късното лято листата умират, а зелената долна част на слънчогледовите пити пожълтява. Сега семената са узрели и могат да бъдат обрани със същата жътварска машина, която събира зърнените култури – ефективен процес за фермерите. Тези семена са наистина богати на мазнини – от 20 кг слънчогледови семена могат да се пресоват около 7 кг слънчогледово масло, затова Weleda получава големи количества висококачествено сертифицирано органично слънчогледово масло от тези унгарски партньори.

Идеален за козметика

Освен това Weleda добива слънчогледово масло с органично качество единствено от високоолеинови култури. Тези растения имат по-високо съдържание на олеинова киселина от обикновения слънчоглед. Това слънчогледово масло е по-устойчиво и трайно и е идеално за комбиниране с други козметични масла. Слънчогледовото масло е известно със своите чисти, подхранващи свойства и се използва в много продукти от натуралната козметика на Weleda, включително в нашата единствена по рода си серия за подхранване на кожата с нар.

Съставки

Масло от семена на слънчоглед

Helianthus Annuus Seed Oil

Слънчогледовото масло е леко растително масло с бледо жълт до прозрачен цвят. Идеално е за масажно масло и за грижа за нормална и комбинирана кожа. Благодарение на високото си съдържание на ненаситени мастни киселини, като линолова и олеинова киселина, то има множество свойства за грижа за кожата и е подходящо за базово масло за активни вещества.