Да се поплискаме заедно

Забавления във ваната

Ваната има успокояващ ефект върху повечето бебета. Водата им напомня за времето, прекарано в майчината утроба. И докато в началото бебето Ви се нуждае от сигурността и защитата на бебешката ваничка, то след няколко месеца той или тя може да се забавлява жизнерадостно във водата. 

Грижовно къпане

От около четвъртия месец кожата вече е свикнала с живота извън корема на мама и се е развила. Вашето бебе може вече да се къпе веднъж или два пъти седмично. Понякога ваната може да е необходимост – например, за да се отмие хлорът след урок по плуване. Бебетата обичат да бъдат къпани внимателно и разбира се имат нужда от цялото Ви внимание докато са във ваната. Потапяйки нежно крачетата или дупето на бебето във водата, може да му помогне да свикне с усещането да е мокро. И тогава идва време за плискане! Важно е и Вие и бебето да се чувствате спокойни, както и да не му става студено на бебето. По този начин влизането в „голямата“ вана с мама или татко не е проблем. 

Не забравяйте да проверите температурата на водата преди да изкъпете бебето – трябва да бъде около 37° C. Това е приблизително същата температура като тази в утробата на майката и затова е най-подходяща за къпане. Дори всички да са доволни и щастливи, 5-8 минути са достатъчни. Не позволявайте водата да изстине, както и трябва да намокрите косата накрая, тъй като голяма част от топлината се отделя чрез главата. Ако бебето Ви вече има доста коса, тя може да бъде нежно измита с Душ-гел и шампоан с невен. Накрая бебето има нужда да бъде любящо повито и подсушено с хавлиена кърпа

Безопасно и удобно

За да премине къпането гладко, добра идея е преди това да подготвите наблизо всичко необходимо, така че да можете напълно да се концентрирате върху бебето във ваната. Хавлиената кърпа може да бъде затоплена върху радиатор наблизо например, а всички други неща като дрехи и Измиващо мляко с невен трябва да са Ви под ръка.

От полза ще Ви е, ако попитате Вашата акушерка да Ви покаже специален начин за придържане на новороденото по време на къпане: внимателно плъзгате лявата си ръка под вратлето на бебето и захващате малкото му рамо с лявата си ръка. Задната част на бебешката главичка лежи спокойно върху ръката Ви и главата е стабилно подпряна. След това можете да къпете бебето с другата си ръка.

При по-големи деца водата във ваната не трябва да достига по-високо от кръста. Също така повечето бебета се чувстват по-добре, ако могат да докосват края на ваната с крачета. Щастливата атмосфера е особено подходяща по време на къпане, за да можете да се наслаждавате на момента с Вашето бебе. То ще обожава това, че му отдавате цялото си внимание и му предоставяте чувство на сигурност.

Един малък ритуал

Толкова е хубаво, когато Вие и бебето се наслаждавате на къпането! Най-добре е да изберете време, когато ще бъдете напълно отдадени на бебето си и няма да бъдете обезпокоявани. Но кога е по-добре – сутрин или вечер? Не на всички бебета им се доспива след къпане -  някои са особено весели след като се поплискат! Следователно, идеалното време за къпане зависи от ритъма на Вашето семейство и предпочитанията на детето Ви. Ако за него къпането е по-скоро успокояващо, това може да е идеалният вечерен ритуал.

Времето за къпане е също и чудесен начин да включите другите членове на семейството в ежедневните грижи. По-специално много бащи обичат да се грижат за бебето си по време на къпане. Един съвет: бебетата обичат постоянството. Затова, ако сте открили подходящото време за къпане, старайте се да го спазвате.

„Веднага след къпане е и идеалното време за малко гушкане с бебето. Спокойно и защитено в ръцете на мама или татко!“

 

Душ-гел и шампоан с невен

Нежен при къпане, за естествено чиста бебешка кожа

Измиващо мляко с невен

Нежно почиства и подхранва деликатната бебешка кожа