Нежна грижа за бебешкото дупе

Интервю с Кристина Хиндерлих

Как мога нежно да почистя и да се погрижа за чувствителната зона на пелените? И как да предпазя бебето от зачервяване по дупето? Кристина Хиндерлих, нашата акушерка, дава съвети и информация как да се грижим за най-чувствителната зона при нашето бебе.

От какви грижи се нуждае зоната на пелените?

КХ: Тъй като кожата в зоната на пелените е постоянно топла и влажна и е в постоянен контакт с урина и изпражнения, тя може лесно да се раздразни или възпали. Препоръчам почистване с топла вода и бебешко олио, след което внимателно подсушаване на кожата с леки потупвания.

Добре е също така да оставите кожата в тази зона в контакт с въздуха, като например оставите бебето да се повърти малко преди да го облечете. Ако кожата се зачерви, трябва да се използва специален крем. Благодарение на комбинацията от успокояващ екстракт от невен и цинков оксид, Кремът против подсичане с невен е популярен в моята практика за защита и заздравяване на кожата.

Как може да се облекчи зачервяването и подсичането по дупето?

КХ: По времето, в което бебето Ви е с пелени, по дупето му може да се появят малки петънца или пъпчици, както и леко или по-сериозно зачервяване, което често предизвиква болка. Когато случаят е такъв, децата често не обичат да им сменят пелените, но почистването на тази зона е много важно. Използването на памучни кърпи, например муселинови, може да направи почистването по-приятно за бебето. В този случай препоръчвам също почистване на кожата първо с хладка вода и след това с бебешко олио. Олиото оставя лек филм върху кожата, като така прави следващата смяна на пелената малко по-комфортна за бебето и грижовна за кожата.

Ако раздразнението продължава, сменяйте пелената на бебето поне на всеки два часа и няколко пъти през нощта. След почистване на бебешкото дупе може да нанесете и крем с натурални масла и цинков оксид един или два пъти дневно. Това помага на кожата да се възстанови бързо. Оставяйте кожата да диша колкото се може повече. При моите деца, изрязах тази част от чорапогащниците, която покрива зоната на пелените, така че коремчетата и крачетата да останат топли, а кожата на дупето да е на въздух. Ако зачервяването продължи повече от два дни или се чувствате несигурни, попитайте Вашата акушерка или педиатър за съвет. Може да се появява по-често през първите седмици или месеци, но не се колебайте да потърсите съвет и помощ.

Кои пелени са най-добри?

КХ: Има много различни видове пелени. От широкоразпространените еднократни пелени до такива с платнено покритие от вътрешната страна и дишаща материя отвън или непромокаеми вълнени гащички. Всяко семейство трябва да открие кой вариант работи най-добре за тях – по отношение на цена и необходимо време. Като цяло, аз препоръчвам дишащите варианти.

Да порастнеш без пелени?

КХ: ЕБХ или Естествена Бебешка Хигиена е термин, използван за метод, при който бебетата се оставят да растат без пелени. Този метод е бил разпространен в Европа до началото на 20ти век. Дори и днес 75% от всички бебета по света не носят пелени. Естествената бебешка хигиена не е обучение по хигиена, а комуникация с бебето, тъй като всички бебета дават сигнали, когато им се „ходи по нужда“. Започват да се въртят, опитват се да направят зрителен контакт, стават неспокойни или започват да плачат. Ако родителите отвърнат по подходящ начин, могат да бъдат избегнати много кожни проблеми в зоната на пелените.

Всички бебета дават сигнали, когато им се „ходи по нужда“. Започват да се въртят, опитват се да направят зрителен контакт, стават неспокойни или започват да плачат.

Крем против подсичане с невен

Нежна защита срещу раздразнения на деликатната кожа