Подпомагане развитието на здрава кожа

Интервю с Кристина Хиндерлих

Деликатната бебешка кожа има специални изисквания и се нуждае от затоплящ защитен слой, богата хидратация и любящ, внимателен допир кожа в кожа. Родителите често не са сигурни как да къпят бебето за първи път или как да се грижат за кожата му правилно. Кристина Хиндерлих, нашата акушерка, дава отговори на някои от най-важните въпроси относно грижите за бебешката кожа.

От какви грижи се нуждае кожата на новороденото веднага след раждането?

Кристина Хиндерлих: Обичам да отговарям на този въпрос с израза „по-добре качество отколкото количество“. Висококачествено, натурално растително масло и крем за зоната на пелените са идеални за начало. Аз имам добър опит с невена. Невенът има способността да абсорбира голямо количество слънчева светлина и топлина и благодарение на тяхната мощна структурираща сила, спомага за развитието на кожата. Има успокояващ ефект върху кожата. Органичното сусамово масло е друга възможност за нежна грижа за кожата на най-малките. То е богато на полиненаситени мастни киселини, които спомагат за образуването на хидролипидния слой.

Кога трябва да започна да къпя новороденото?

КХ: Хубаво е, че на много места бебетата вече не се къпят веднага след раждането. Нежното отстраняване на кръвта и мекониума е достатъчно. Важно е и да не се премахва верниксът (специфична, подобна на сирене, бяла субстанция) от кожата. Когато бебето дойде на този свят, любящият контакт на кожа в кожа е жизненоважен. В първите часове се създава силна връзка между родителите и децата. Бебето трябва да бъде затоплено и посрещнато в спокойна атмосфера.

Добър момент за първото къпане е когато падне остатъкът от пъпната връв. Преди това е наистина достатъчно да почиствате бебето ежедневно с влажна кърпа и някакво масло по гънките, зоната на пелените, ръцете и лицето. След първата седмица родителите стават и по-уверени, когато държат новороденото, така че първото къпане може да бъде направено при по-спокойни условия.

Измиващото мляко с невен е изпробван продукт за баня. Съдържа екстракт от невен, бадемово и сусамово масло. Като цяло, това е идеалният продукт за къпане на деца на всякаква възраст.

Колко често трябва да се къпе бебето?

КХ: Бебетата нямат нужда да бъдат къпани във ваната всеки ден – веднъж или два пъти в седмицата е достатъчно. Ако семейството е неспокойно или стресирано от новия ежедневен ритъм, е достатъчно и да измивате бебето цялостно.

Трябва ли да се използва бебешко олио при новородени?

КХ: Тъй като обикновено новороденото има защитен верникс само по някои гънки на тялото, а и той бързо се абсорбира, едно висококачествено растително олио може да спомогне за здравословното развитие на кожата. Внимателното нанасяне на натурално олио всеки ден може да допринесе за добре развита бариерна функция на кожата. Нежното масажиране със затоплящо олио поддържа и топлинния баланс.

От какви грижи се нуждаят бебетата за сухата кожа на тялото?

КХ: Епидермисът, който е покрит с верникс в матката, обикновено се излющва през първите 14 дни след раждането. Това излющване се вижда най-често по телцето, т.е. по гърдите и коремчето. За да се погрижите за това, препоръчвам да използвате висококачествено растително масло. Ако бебето дава признаци на сърбеж, Измиващото мляко с невен, с екстракт от невен, бадемово и сусамово масло облекчава дискомфорта. След това намажете кожата с олио, което сега ще бъде абсорбирано много по-добре.

Бебешки продукти за нормална или за свръх чувствителна кожа?

КХ: Когато няма семейна история на невродермит или други атопични заболявания, препоръчвам на родителите да използват висококачествени продукти за здрава бебешка кожа. Поради повишената пропускливост на кожата, която все още не е напълно развита, препоръчваме продукти без химически добавки или минерални масла.

Когато няма повишен риск или признаци на много чувствителна кожа, за новороденото е по-добре да използва загряващите свойства на обичайните продукти за грижа за бебета, които също така стимулират развитието на кожата, отколкото серия, която е специално създадена за много чувствителна кожа.

"Бебетата нямат нужда да бъдат къпани всеки ден - един или два пъти седмично е достатъчно."

"Едно висококачествено растително олио може да спомогне за здравословното развитие на кожата."

Измиващо мляко с невен

Нежно почиства и подхранва деликатната бебешка кожа

Крем против подсичане с невен

Нежна защита срещу раздразнения на деликатната кожа