Ита Вегман

Проницателна жена с неоспорими възгледи за реформата в медицинското лечение

Ита Вегман допринася с много качества за Weleda и нейните начинания. Като човек с изключителна енергия и упорство, тя притежава забележителен талант да прилага теорията на практика и често се оказва последният арбитър по финансовите въпроси – винаги успява да намери необходимите финансови средства, когато има нужда от тях. Тя основава клиниката в Арлесхайм и Клинично-терапевтичния институт, на базата на който по-късно се създава Weleda. Като лекар е близък колега на Рудолф Щайнер, а устремът й за основаването на антропософската медицина и нейните нови идеи за лечението и практиката се оказват незаменими за успешното развитие на компанията.

Пионер в медицината

Ита Вегман (22 февруари 1876 г. – 4 март 1943 г.) е родена в Западна Ява, днешна Индонезия, и е най-голямата дъщеря в холандско колониално семейство. В края на 19-ти век тя пристига в Европа и учи терапевтична гимнастика и масаж. През 1902 г., когато е на 26 г., тя среща Рудолф Щайнер за първи път, а пет години по-късно започва обучението си в медицинския факултет на Университета в Цюрих, който по това време вече често приемал за студенти жени в медицинските специалности. Получава диплома за лекар през 1911 г. със специализация по женска медицина и се присъединява към съществуващата медицинска практика. През 1917 г., след като е започнала своя собствена практика, тя разработва лечение за рак, като използва екстракт от имел, следвайки указанията на Щайнер. Първото лекарство, което нарича Iscar, по-късно прераства в Iscador и се одобрява за лечение на рак в Германия и редица други страни.

Основаване на клиника и дом за терапия, които съществуват и до днес

През 1920 г. тя купува земя в Арлесхайм, където през следващата година отваря своя собствена клиника – Klinisch-Therapeutisches Institut или Клинично-терапевтичен институт. Много лекари се присъединяват към института, който се разраства постоянно през следващите години като първия център за антропософска медицина. По-късно тя основава дом за терапия за деца с умствени увреждания – Haus Sonnenhof в Арлесхайм. Приблизително по същото време заедно с Рудолф Щайнер и Оскар Шмидел основават принципите на антропософската медицина и компанията Weleda.

Около 1923 г. Рудолф Щайнер кани Вегман да се присъедини към изпълнителния съвет на наскоро реформираното Антропософско общество в Гьотеанума в Дорнах, Швейцария. Тя също така става директор на медицинския отдел на научноизследователския център в Гьотеанума.

 

Директор на Weleda в продължение на 35 г.

Оскар Шмидел е познат и до днес като пример за пионер във фармацията. Именно той основава антропософската лаборатория и слага начало на производството на козметични и фармацевтични продукти. Той също e човекът, който моли Рудолф Щайнер да проведе медицински курс за лекари – постъпка, която повече от всяка друга допринася за развитието на антропософската медицина.

Оскар Шмидел

Разпространен по целия свят научноизследователски метод

Научноизследователският метод повлиява други направления, включително образованието, архитектурата, изкуството и медицината, а влиянието му може да се види всекидневно във Weleda и досега.

Антропософия

Мъж с визия

Духовният и философски основател на Weleda. Той олицетворявал виждането за нов лечебен процес, довеждайки го от антропологичните предпоставки до конкретните средства за лечение и производството на лекарства.

Рудолф Щайнер

Как започва

Всичко започва с една болница и една фармацевтична лаборатория.

От 1921 г.