Разглеждаме партньорите ни като равни

Интервю с Анет Пиперидис

Суровини. Засаждането на семената бележи началото на всеки продукт на Weleda, а фокусът е върху устойчивото развитие и качеството от самото начало. Като Международен координатор по стратегическо добиване на суровини, Анет Пиперидис отговаря за това всички суровини да отговарят на високите стандарти на компанията. 

 

Откъде идват суровините за натуралната козметика и медицинските продукти на Weleda?

АНЕТ ПИПЕРИДИС: Много от растенията, които използваме за лекарствените продукти Weleda, се отглеждат в собствените ни биодинамични градини. Но добиваме огромните количества, които са ни необходими за натуралната козметика, от нашите партньори по целия свят. Например сусам от Мексико, рози от Мароко и лавандула от Молдова. Разбира се, работим само със сертифицирани дотавчици, които отговарят на нашите високи стандарти за качество.

Какво представляват тези стандарти и как Weleda дефинира устойчиво добиване на суровини?

АП: Екологично, икономически и социално приемливи практики. Това са трите ключови аспекта на партньорствата с нашите доставчици. Например, събирайки дива арника в Румънските Карпати, ние екологично защитаваме популацията на дивата арника и цялостно подпомагаме биоразнообразието в района. Икономически инвестираме много тук, например в съоръжения за сушене или хладилни системи за транспорт. Арниката се събира на огромна площ и не всеки работник е в близост до съоръжение за сушене, поради което хладилните системи за транспорт съхраняват ценните натурални качества на арниката.      

 

Подобни инвестиции улесняват хората в правилната работа с медицинските растения. Като независими предприемачи, те също така са свободни да предлагат своите висококачествени продукти на други купувачи на пазара. От социална гледна точка целият регион печели от това развитие, тъй като се създават работни места и се намалява темпът на изселването от селските райони.

Какви социални проекти са инициирани от Weleda?

АП: Всяка държава и всяко общество имат различни нужди. Устойчивото развитие е общата нишка, която свързва всички наши проекти, но отделните инициативи се адаптират спрямо местните условия. В Молдова помогнахме за финансирането на училище, а като част от проекта ни за добив на шипка в Турция построихме център за дневни грижи. Също така финансираме стипендия за органично земеделие в Университета в Ъспарта, Турция. В Уганда, където се отглежда сусам за Weleda, строим язовири, за да осигурим сигурен достъп до питейна вода за местното население. Винаги всичко зависи от това какво е необходимо. 

Вие и Вашите колеги познавате ли всички партньори на Weleda по света?

АП: Да, познаваме всеки от тях лично. Вече доста години работим с определен брой производители. Обичайно, посещаваме нашите партньори веднъж годишно, за да проследим спазването на стандартите и да подновим сертификатите. Освен това регулярно организираме конференции за доставчиците ни в Швебиш Гмюнд, Германия, за да държим партньорите си в течение за последните новости в развитието във Weleda, както и да засилим обмена и сътрудничеството между нас.

Анет Пиперидис пътува много като Международен координатор по стратегическо добиване на суровини за Weleda. В Атласките планини в Мароко, като ненаситен градинар, тя научава тайната на Берберите за тучните цветове на ириса: коренищата трябва да се подрязват по краищата и да се засаждат в почвата, като една трета от дължината им трябва да е под повърхността.

Естествените аромати представляват уханието на живота

Д-р Лео Зенгерле, завеждащ Центъра на Weleda в областта на ароматите, обяснява как използваме своите сетива, за да възприемаме света.

Запознайте се с Лео

Хората са в основата на качеството

Спазване на стандарти. Качеството изисква много работа. Но когато всеки служител взима качеството присърце, тази работа се превръща в източник на дълбока удовлетвореност.

Запознайте се с Биргит

Чувствителната кожа и влиянието, което оказва върху нашето благосъстояние

Людер Яхенс, немски дерматолог и антропософски лекар, говори относно чувствителната кожа и как тя е свързана с благосъстоянието на душата Ви.

Запознайте се с Людер

Подпомагаме развитието на здрава кожа

Деликатната бебешка кожа има специални изисквания и се нуждае от затоплящ защитен слой, богата хидратация и любящ, внимателен допир. Кристина Хиндерлих отговаря на някои от най-важните въпроси за бебешката кожа.

Запознайте се с Кристина