Естествените аромати представляват уханието на живота

Интервю с Лео Зенгерле

Д-р Лео Зенгерле

Лео завежда Центъра на Weleda в областта на ароматите. Като химик, той е запленен от начина, по който ароматите се образуват в растенията, техния състав и изключителното им значение, както за хората, така и за природата.

Аромат с душа. Ние използваме сетивата си, за да възприемаме света, а естествените аромати, които вдишваме, намират отзвук дълбоко в душата ни. Д-р Лео Зенгерле, завеждащ Центъра на Weleda в областта на ароматите, обяснява тяхното холистично значение.

Кафе, подправки, шоколад и нашият дневен крем за лице - защо намираме някои продукти за толкова привлекателни?

Д-Р ЛЕО ЗЕНГЕРЛЕ: Усещанията за мирис са силно свързани със спомени и емоции, поради което е обяснимо защо възприемането на ароматите е винаги субективно. Взависимост от опита ни с даден аромат, ние го свързваме с нещо положително или отрицателно. Предпочитанията ни относно ароматите също може да се променят, например с напредване на възрастта или по време на бременност.

 

“Естествените аромати са много по-разнообразни и сложни, отколкото синтетичните съставки - те докосват много по-дълбоко душата ни.”

Каква точно е разликата между естествените и синтетичните аромати?

ЛЗ: Хората имат вътрешно предпочитание за естествени аромати, тъй като споделят едни и същи корени в природата. В течение на нашия живот, имаме различен опит с ароматите и ги асоциираме, често несъзнателно, със спомени и емоции.

Синтетичните аромати също могат да извикат подобни асоциации. Естествените аромати обаче са много по-разнообразни и сложни и благодарение на личните ни предпочитания към тях, те докосват душата ни на много по-дълбоко емоционално ниво и имат холистично значение. Вземете например пленителния аромат на някого, когото обичаме или пък ободряващия мирис на гората. Естествените аромати не са просто мъртва материя - тези вещества носят същността на растенията в себе си.

 

Какви според Вас са специфичните особености на типичните аромати на Weleda?

ЛЗ: Една от основните характеристики на ароматите на Weleda е, че използваме само висококачествени, естествени суровини за нашите аромати. Връзката с природата и употребата на автентични растителни аромати е от основополагащо значение за нашата работа и може лесно да се разпознае във всички аромати на Weleda, тъй като те не се подтискат или припокриват от компоненти, които не произхождат от живата природа. Бихме могли да разработваме холистични аромати, само ако можем да гарантираме естествено чистото качество на етеричните масла.

“И най-модерният уред за анализ в света не може да замени човешкия нос.”

Как Weleda гарантира постоянно високо качество на своите суровини?

ЛЗ: Влагаме изключително много усилия, за да добиваме чисти, високо качествени суровини за нашите аромати. Например, работим рамо до рамо с хората, които отглеждат и дестилират ароматни растения. Помагаме им с въпросите относно устойчивото земеделие и производството на високо качествени аромати.

Всеки отделен доставчик се оценява и проучва преди да направим първите си покупки. Основните фактори, оказващи влияние върху качеството, са правилното узряване на етеричните масла, както и транспортът и съхранението на суровините. След това много внимателно оценяваме всяка пратка със стока, като тестваме нейното качество в нашите най-модерни лаборатории за физичен и химичен анализ. Но най-важните инструменти в производството на натуралната козметика на Weleda са носовете на нашите парфюмеристи. Тези експерти преглеждат всички доставени суровини, за да определят кои трябва да бъдат дълнително изследвани.

 

Все пак, дори и най-модерният уред за анализ в света не може да замени човешкия нос.

 

Хората са в основата на качеството

Спазване на стандарти. Качеството изисква много работа. Но когато всеки служител взима качеството присърце, тази работа се превръща в източник на дълбока удовлетвореност.

Запознайте се с Биргит

Чувствителната кожа и влиянието, което оказва върху нашето благосъстояние

Людер Яхенс, немски дерматолог и антропософски лекар, говори относно чувствителната кожа и как тя е свързана с благосъстоянието на душата Ви.

Запознайте се с Людер

Разглеждаме партньорите ни като равни

Суровини. Засаждането на семената бележи началото на всеки продукт на Weleda, а фокусът е върху устойчивото развитие и качеството от самото начало.

Запознайте се с Анет

Подпомагаме развитието на здрава кожа

Деликатната бебешка кожа има специални изисквания и се нуждае от затоплящ защитен слой, богата хидратация и любящ, внимателен допир. Кристина Хиндерлих отговаря на някои от най-важните въпроси за бебешката кожа.

Запознайте се с Кристина