Вътрешното Аз се разкрива чрез кожата

Интервю с Д-р Людер Яхенс

Людер, немски дерматолог и антропософски лекар, говори относно чувствителната кожа и как тя е свързана с благосъстоянието на душата Ви.

Какво представлява чувствителната кожа?

Д-р Людер Яхенс: Чувствителната кожа има нарушена бариерна функция и хидролипиден филм, който лесно може да бъде раздразнен. Това означава, че тя често е и суха. Сухата кожа губи влажност, която се изпарява и бързо се поддава на въздействията на околната среда. Дори излагането на вода за прекалено дълго може да окаже влияние - след къпане кожата може да се усеща прекалено стегната и да сърби. Чувствителната кожа се нуждае от нежна грижа, която да поддържа нейния деликатен баланс.

Много хора ли страдат от чувствителна кожа?

ЛЯ: Броят на хората с чувствителна кожа се е увеличил значително през последните десетилетия. Според мен основната причина е западният начин на живот и напрежението от конкуренцията, постоянното бързане и цялостното чувство, че никога не ни достига време. Прекаленото натоварване на сетивата, което не може да бъде отработено, натоварва нервната система и може буквално да Ви влезе под кожата. Някои хора са "дебелокожи", но не и тези с чувствителна кожа, които реагират в такива ситуации със зачервяване, изгарящо чувство, лющене или други раздразнения.

"Хората с чувствителна кожа често са будни, интелигентни и от ранна възраст бързо се ориентират в случващото се около тях."

Как може кожата да покаже състоянието на душата?

ЛЯ: Кожата и душата са свързани посредством нервната система и нервното напрежение веднага се отразява върху нервите на кожата. Когато са под стрес, някои хора получават обрив, например в областта на очите или по ръцете. Други имат проблеми с метаболизма, които много често се отразяват върху състоянието на кожата. Като дерматолог се научаваш как да разкриваш връзката между кожата и емоционалния дискомфорт, особено когато конвенционалната медицина се комбинира с антропософските виждания за човека.

Как Антропософията промени виждането Ви за човешката кожа?

ЛЯ: Всичко започва с виждането, че ние сме съставени от тяло, ум и душа. Обичайната дерматология, със своя аналитичен подход, се фокусира върху физическото състояние на кожата и нейните симптоми - отделяйки я от човешкото същество, на което принадлежи. Точно обратното - антропософският лекар се стреми да обхване човешкия организъм като цяло в процеса на лечение.

Кожата определено е едно от нашите сетива и най-големият ни орган, но зад този очевиден факт може да се види отражението на човека като цяло върху кожата - нервно-сетивната система, метаболизма и крайниците, както и ритмичната система, която свързва сърцето и дробовете. Всички те са видими върху кожата и виждайки връзката, бихме могли да поставим диагноза.

"Бадемът е идеалната метафора за това - той насочва светлината и топлината отвън изцяло към дълбоко скритата си сърцевина, където нежната ядка узрява под здрава черупка"

'Това, което е вътре, се вижда и отвън', е написал немският поет Йохан Волфганг Гьоте. Какво разкрива чувствителната кожа за даден човек?

ЛЯ: Хората с чувствителна кожа често са будни, интелигентни и от ранна възраст бързо се ориентират в случващото се около тях. Те са чувствителни и веднага реагират на външни фактори. Повишението на работното място обикновено е лесно за тези хора, но и допринася допълнително към стреса, тъй като те не са толкова уверени и концентрирани в себе си, както тези с "дебела кожа". Те често са нервни и държат например животът им да е ясно планиран. Обикновено са водени от разума си. Обмислят много, особено когато ежедневно се сблъскват с неочаквани и сложни ситуации.

От антропософска гледна точка те са ориентирани към своята нервно-сетивна система. За да намерят баланс, те трябва да влязат в по-голям контакт със своите чувства и да се опитат да изразяват своите желания.

Как се справят с това?

ЛЯ: Хората, които отговарят на това описание, трябва да намерят занимание, което ги предизвиква да изследват своите чувства. Биха могли да се запишат на курс по рисуване например. Възприемането на цветовете води до сетивна дейност, което обикновено се случва автоматично. Докато рисуват, хората позволяват на чувствата си да се надигнат - надникват в себе си и се научават на отговарят на даден цвят с емоция.

Бадемът е идеалната метафора за това - като част от семейството на розите, бадемовото дърво принадлежи към най-благородните представители на растителното царство. Той насочва светлината и топлината отвън изцяло към дълбоко скритата си сърцевина, където нежната ядка узрява под здрава черупка. Екстрактът от бадем - ценното бадемово масло, което се добива от узрялата ядка, обгръща кожата и й осигурява защита. Когато направим връзка между физическото ни същество и същността на човека дълбоко в нас - душата, ние сме приканени да се погрижим за себе си и да останем спокойни и фокусирани, дори когато се намираме сред натоварващите изисквания на ежедневието. 

Естествените аромати представляват уханието на живота

Д-р Лео Зенгерле, завеждащ Центъра на Weleda в областта на ароматите, обяснява как използваме своите сетива, за да възприемаме света.

Запознайте се с Лео

Хората са в основата на качеството

Спазване на стандарти. Качеството изисква много работа. Но когато всеки служител взима качеството присърце, тази работа се превръща в източник на дълбока удовлетвореност.

Запознайте се с Биргит

Разглеждаме партньорите ни като равни

Суровини. Засаждането на семената бележи началото на всеки продукт на Weleda, а фокусът е върху устойчивото развитие и качеството от самото начало.

Запознайте се с Анет

Подпомагаме развитието на здрава кожа

Деликатната бебешка кожа има специални изисквания и се нуждае от затоплящ защитен слой, богата хидратация и любящ, внимателен допир. Кристина Хиндерлих отговаря на някои от най-важните въпроси за бебешката кожа.

Запознайте се с Кристина