Социално устойчиво развитие

Работим етично

Етично отношение

Weleda носи отговорност за местата, на които работим и за хората, участващи в производството на продуктите ни. Стремежът към социална отговорност помага за това хората и организациите да имат положително влияние върху развитието, бизнеса и обществото. Като социално ориентирана компания, ние също считаме за изключително важно да се предостави сигурност, индивидуално развитие и цялостно благосъстояние на служители, доставчици и партньори. Това помага за гарантиране на минималните социални стандарти, справедливи цени и дългосрочни сътрудничества.

Дългосрочно сътрудничество

През октомври 2011 г. Weleda стана пълноправен член на Съюза за етична биотърговия (UEBT) - организация с нестопанска цел, представляваща световно признат стандарт за устойчиво снабдяване и използване на суровини. С това членство Weleda потвърди отново принципите на етичната бизнес практика и пое задължението да прилага стандартите на UEBT за снабдяване със суровини. Ценностите на UEBT като опазването, устойчивото използване на биоразнообразието и справедливото възнаграждение на всички партньори по веригата на доставки съответстват на собствените отдавна установени принципи на Weleda.

Когато е възможно уговарянето на минимално заплащане, Weleda осигурява подобаващ основен доход за всички наши партньори по доставките. Тригодишният одит, проведен от UEBT, обезпечава постепенната интеграция на всички доставчици. Целим да имаме дългосрочни договори с доставчиците, тъй като те дават възможност за надеждно планиране и на двете страни – тогава на нашите партньори по доставките се дава още един сертификат за справедлива търговия, което им помага да реализират по-широко продуктите си на пазара.

 

Общности, партньори и акционери

Weleda поддържа добри взаимоотношения и сътрудничество с общностите и местните институции в много държави. Работим с местни партньори, където служителите се обучават редовно и получават справедливо заплащане. В това число попадат кооператив в Мароко, произвеждащ висококачествено арганово масло за серията продукти на Weleda с нар; семеен бизнес в Мексико, произвеждащ сусамово масло за различни серии продукти за грижа за лице, и кооператив за бадемово масло в Испания. За да бъдем в час с променящите се условия във веригата на доставките на суровините и услугите като цяло, продължаваме да работим в тясно сътрудничество с доставчици и акционери.

Професионално развитие и баланс между семейния и професионалния живот

Във Weleda социалното устойчиво развитие означава също поемане на отговорност за собствените ни служители. Weleda определя себе си като място за развитие на човешкия потенциал, базирано на общи задачи. Социалната компетентност на ръководителите е решаваща за осигуряването на благонадеждно и професионално сътрудничество. Нашата програма „Управление във фокус“ започна през 2013г. с цел да въведе задължителни стандарти за управление, като в същото време подпомогне ръководителите – всички ръководители на Weleda ще са завършили този процес до 2016 г.

Също така Weleda отдава голямо значение на възможностите за развитие на своите 1900 служители.
За да съхраним баланса между семейния и професионалния живот, на разположение са множество спомагателни услуги, включително ръководени от компанията центрове за дневни грижи в Германия и Франция.

 

Вдъхновяваме млади таланти

За Weleda подпомагането на стажанти и млади таланти също е важно и изпълняваме много роли, при които чрез професионално обучение и сътрудничество с университети развиваме нови умения. Стажантите ходят на съвместни екскурзии, например до ферма Деметер, посещават международни обучения, семинари по антропософия и се обучават допълнително.

В Германия стажантите управляват „младежка фирма“ от 2013 г. с цел да се запознаят с всички процеси при основаване на фирма и стартиране производството на даден продукт. Те създадоха сапун Weleda, който вече се продава в Германия.

Създаване на стойност

Устойчива икономика е тази, при която земните ресурси не се оползотворяват по-бързо, отколкото природата може да ги възобнови. Рентабилността е продукт на процъфтяващи екосистеми и успешно развиващи се общности.

Икономическо устойчиво развитие

Поемане на отговорност

Нашата екологичната ни ангажираност обхваща множество въпроси – от биоразнообразието, през снабдяването със суровини, използването на природни ресурси и устойчиви опаковки.

Екологично устойчиво развитие