Здраве

Как да лекуваме спортните травми по естествен начин

Обикновено спортни травми се получават в много кратък момент на невнимание и се изразяват в навяхвания и синини. Д-р Франк Майер, общопрактикуващ лекар и специалист по холистична медицина, обяснява как да лекуваме този тип травми по естествен начин.

Често срещани травми в следствие на спортна активност са навяхванията и синините. Какво се случва с мускулите ни в тези случаи?

Д-р Франк Майер: Растеженията са следствие от внезапно, рязко претоварване на мускулите, сухожилията или връзките. Обикновено са много болезнени. Схващанията  могат да увредят мускулната тъкан, причинявайки отоци. При растеженията, обаче, няма видими разкъсвания, за разлика от тези на мускулните влакна и снопчета (снопчета мускулни влакна). Синините или контузиите са резултат от външен удар, например директен удар или падане.

В случай на растежения или синини, кога е подходящо посещение при лекар?

Д-р Франк Майер: При такъв тип травми първо трябва да бъдат предприети физически мерки като охлаждане, повдигане на наранената част от тялото, стягане с компрес (с помощта на превръзка), както и употребата на продукти с арника. Необходим е преглед от опитен специалист или ортопед, ако болката не премине след няколко часа след процедурата. Също, прегледа при лекар е необходим ако засегнатата зона не може да понесе собственото тегло и се налага да куцате, ако усещате вдлъбнатини или издутини в мускулите или пък ако има натъртвания. Наранявания в зоната на корема, гърдите и черепа е необходимо да бъдат прегледани от медицинско лице.

Наслаждавайте се на различни видове спорт, йога или тренировки

мускулна треска

как да я облекчим или да я избегнем

Често след тренировка се получава мускулна треска. Как можем да я облекчим или да я избегнем?

Д-р Франк Майер: Мускулната треска се поражда от спонтаннни метаболитни нарушения в мускулите, както и разскъсвания на мускулните влакна. Тя обаче стимулира естествените лечебни процеси в тялото, които не само възстановяват мускулите, но и ги подсилват и подготвят за растящите нужди. Хора, които спортуват често, стимулират естествените, жизнени и здравословни процеси в мускулите, които са придружени от лека болка.

Но ако мускулната треска трае повече от два-три дни или нарушава двигателната способност, препоръчвам да подсилите метаболизма с приема на достатъчно течности и пресни зеленчуци, които са богати на минерали.

Освен това, за разлика от острите наранявания, мускулната треска не се нуждае от охлаждане, а напротив - от затопляне. Това, което би помогнало след тренировка, е горещ душ, последван от нежен масаж с масло от арника, докато кожата е още влажна. Топли чайове с джинджифил, например, както и леко разтягане след спорт биха подпомогнали метаболизма на мускулите и възстановителните сили на тялото.

Арника монтана

лечебните ѝ свойства я правят високоценена съставка в продуктите на Weleda

Кои специфични свойства на арниката я превръщат в растение, подходящо за лечение на наранявания?

Д-р Франк Майер:   Арниката спомага за лечението на възпаления и отоци, което от своя страна успокоява болката. Тези свойства на растението се проявяват, когато арниката се прилага външно, например чрез масло или компрес с разредена есенция. Можем също да почерпим от полезните свойства на арниката и чрез поглъщането ѝ под формата на глобули с хомеопатична потентност D6. Така използваното вещество се създава от цялото растение и подготовката му се основава на принципите на антропософската медицина.

горещ душ, последван от нежен масаж с масло от арника, докато кожата е още влажна

може да преотврати появата на мускулна треск

Д-р Франк Майер

Общопрактикуващ лекар

Д-р Франк Майер е специализиран в антропософската медицина и експерт по холистична медицина. Живее и работи в Нюрнберг, Германия.