Здраве

Упражения за очите

Ако работите на комютър, не забравяйте да отмествате поглед от време на време. Очите ще са ви благодарни за почивката. Отделете време за няколко лесни упражнения за ревитализиране и подсилване на уморените очи.

Ако работите на комютър, не забравяйте да отмествате поглед от време на време. Очите ще са ви благодарни за почивката. Отделете време за няколко лесни упражнения за ревитализиране и подсилване на уморените очи.

Ползите от тъмнината

Нежно поставете дланите на ръцете си върху очите, така че да блокирате светлината. Останете в това положение докато вече не виждате мигащи цветове, а само дълбока тъмнина. Това може да отнеме няколко минути. Когато всичко, което можете да видите, е пълен мрак, отворете очи и бързо мигнете.

Масаж с потупване

Масажът с потупване може да отпусне лицевите мускули и да облекчи напрежението в очите, причинено от дългото взиране в компютъра. Нежно потупвайте лицето с връхчетата на пръстите си. Започнете от двете слепоочия и преминете през бузите към брадичката. След това нежно продължете със зоната под очите. Най-накрая преминете с нежни потупвания от брадичката, над ноздрите и към челото.

Последвайте вътрешното си око

Ако усещате очите си сухи, пробвайте това малко упражение. Дръжте главата си неподвижна, представете си фигура и следвайте контурите ѝ с поглед. Подходяща фигура за това упражнение е хоризонталната осмица, т.е. знакът за безкрайност. Може също така да включите и партньор, който да рисува с ръце фигурите, които вие да следвате с очи.

Близо и далеч

Очите се нуждаят от разнообразие. Като гледате към близки и далечни предмети може да тренирате мускулите на очите си и оттам способността да фокусирате. Поглеждайте през прозореца по няколко пъти на ден. Фиксирайте поглед върху определена точка в далечината и поемете дълбоко въздух няколко пъти. Осъзнатото дишане има успокояващ ефект върху цялото тяло, включително и на очите.

Масаж в три точки

Това упражнение е особено подходящо, ако носите очила, но помага и на хора, които не носят очила. Хванете началото на носа между палеца и средния пръст и поставете показалеца между веждите си. Леко притиснете тези зони и масажирайте с леки, кръгообразни движения за 10-20 секунди.