Здраве

Очи и очно здраве

Зрението е важно сетиво за възприемане на света около нас. Нашите очи имат много задачи и постоянно трябва да отговарят на външните стимули.

Зрението е най-важното ни сетиво за възприемане на света около нас. С тяхната много сложна структура и фини моторни умения, очите са истинско чудо. Те имат много задачи и постоянно трябва да отговарят на външните стимули. Какво се случва ако очите ви са зaчервени, раздразнени или сухи? Кои са някои от често срещаните очни проблеми и как да се погрижим за тях?

Елементи на окото

Стената на очната ябълка има 3 слоя: склера, хороид и ретина. Очната ябълка е пълна с прозрачна течност наречена стъкловидно тяло. То задържа лещата, която се намира между предната и задната камера. В предната част на окото са конюнктивата и роговицата, а под роговицата е ирисът, който покрива лещата. В зависимост от наличната светлина и дали е тъмно или светло, ирисът се свива или разширява, като по този начин регулира големината на зеницата и количеството светлина, проникващо в окото. Като апертурата на камера, окото се адаптира към светлина и регулира дълбочината на полето.

Как виждаме?

Светлината минава през роговицата, след това през зеницата, през лещата, преминава през стъкловидното тяло и попада в ретината. От там сетивните клетки и невроните обработват оптичната информация и я предават към мозъка. Директно зад ретината се намира хороидът, който всъщност я подхранва. Ретината съдържа милиони светлочувствителни сетивни клетки, наречени фоторецептори. Когато светлината достигне тези рецептори, оптичният стимул се превръща в електрически сигнал, който оптичната нервна система предава към мозъка. Едва на този етап се появява картина - картината, която виждаме. Фоторецепторите са групирани на пръчици и конуси. Пръчиците ни позволяват да виждаме монохромни изображения при слаба светлина, а конусите са отговорни за цветното зрение. Тези сетивни клетки са разположени близо до макулата, известа и като жълто тяло. Тази зона обработва и най-малките детайли за най-добрата визуална острота. Визуалното ни поле има радиус от около 180 градуса, което позволява да виждаме странични движения и обекти - това е така нареченото ни периферно зрение.

 

Често срещани оплаквания

Очите ни трябва постоянно да се защитават от външни дразнители. Прахта и патогените например се изтриват с помощта на клепачите като мигаме. Сухият въздух в топлите стаи или стаите с климатик често причиняват усещане за сухота в очите. Продължителната работа с компютър също може да изсуши конюнктивата. Когато се взираме в компютърния екран, мигаме по-рядко отколкото обикновено, което намалява влагата в очите. В резултат от нарушения слъзен филм може да се появят дразнене, зачервяване или прекомерно сълзене, дори очна инфекция. Слънцето, вятърът, сухата горещина също дразнят очите. Колоезденето и плуването в открити или закрити басейни по същия начин може да направят очите ви воднисти или зачервени. Често срещаните очни оплаквания включват конюнктивит, сухота или ечемик. При конюнктивитът има разлика между инфекциозния и неинфекциозния конюнктивит, като първият вид обикновено се причинява от бактерии.

 

Ефективно лечение на очни болести

Някои очни неразположения могат да се излекуват ефективно, успешно и обикновено без усложнения. Такива са конюнктивитът, сухотата в очите и ечемикът. Всяко едно от тези заболявания има различни симптоми, а лечението им често включва употебата на капки или мехлеми. При очни проблеми е добре винаги да се консултирате с лекар. По правило, ако симптомите продължават повече от два дни, задължително трябва да потърсите лекар. Също така потърсете лекар, ако изпитвате силна болка в окото, внезапно загубите зрение или страдате от упорити, но неясни симптоми.

Как да се предпазим от дискомфорт в очите

Често не осъзнаваме точно колко използваме очите си. Работата на компютър, сухият въздух, прахта и алергените, да не споменаваме слънцето и вятърът, могат да раздразнят очите. За да се противопоставите на тези възможни дразнители, отделяйте по няколко минути всеки ден за упражнения за очите - кратки упражнения, които да облекчат напрежението. Балансираната диета, редовните упражнения и свежият въздух са също важни за цялостното здраве.