Здраве

Уникална лечебна сила

Като виден член на нашето семейство от лечебни растения, невенът се отглежда в градините на Weleda от близо един век. Михаел Щрауб, управител на градината за лечебни растения на Weleda, разказва за уникалното растение и лечебните му свойства.

Наистина ли Weleda събира цветовете на невена на ръка?

Михаел Щрауб: Да! Да събираш тези оранжеви цветове - няма по-красив начин да започнеш едно лятно утро! Започваме да събираме цветовете около 7 сутринта, след като сутрешната роса от цветята се е изпарила. Само чрез ръчното събиране на цветовете можем да възприемем всеки един по отделно. Обръщаме се идивидуално към всеки цвят, за да постигнем най-доброто качество. Събирането на реколтата започва в началото на юли и, в зависимост от времето, може да продължи от четири до пет седмици, на два или три рунда: невенът е много щедър откъм цветове. 

Кои свойства на невена са особено ценни? 

Михаел Щрауб: След толкова много години работа по култивирането на лечебни растения, дори и днес не спирам да се изненадвам всеки път, когато стъпя на поле с невени. Това сложноцветно растение има ясно обособени венчелистчета, които са резултат от силната формираща сила на растението. Можем да наблюдаваме процес на полярност ако сравним цветовете с листата, чиято овална форма не е добре обособена и почти прилича на ембрион. Формиращата сила на растението може да се открие и в текстурите и екстрактите, които се извличат след обработката на растението. Лекарствата с невен успокояват и заздравяват наранената кожа. През юни и юли, когато слънцето достига най-висока точка в небето, невенът разкрива пълната сила на енергията си. Връзката му със слънцето не може да остане незабелязана: изявената лечебна сила на невена кореспондира тясно с условията на греенето на слънцето. Според тройния принцип на антропософията има специална връзка между трите елемента на растението - корени, листа и цветове - и човешкия организъм. Например, отчетливата структура на невена е тясно свързана с метаболитните процеси  в човешкото тяло. Когато използваме лекарство с невен за лечение на рани, то стимулира регенеративните процеси до дълбоките слоеве на кожата.

Защо невенът е избран за водещо растение в продукти за грижата за кожата? 

Михаел Щрауб: Невенът, от всички сложноцветни растения, е сред най-често използваните лечебни растения. Способността му да трансформира светлината и топлината в материя може ясно да бъде усетен в маслата ни за грижа за кожата с невен. Невенът обгръща кожата в защитен слой, заздравява и поддържа структурата и устойчивостта на кожата. Невенът надминава всички други растения с възстановяващите си и защитни свойства. Тези две характеристики правят растението идеално за нашите продукти.
 

 

Невенът се отглежда в градините на Weleda от близо един век

Михаел Щрауб

Началник на отдела за култивация и проучване на растения в базата на Weleda в Швебиш Гмюнд

Михаел Щрауб, аграрен инженер, е началник на отдела за култивация и проучване на растения в базата на Weleda в Швебиш Гмюнд. Другата му длъжност там е да се грижи за опазването на дивата природа.