Здраве

Билки за добро здраве на очите

Очанката, горският слез и невенът са не само красиви цветя. Тези билки се ценят и като натурални лекове за очно здраве.

С шарените си цветове тези билки, цъфтящи по поляните и слънчевите склонове, са красива гледка. Ценят се и като натурални лекове за добро очно здраве.

Еуфразията, още известа като очанка, е нежно полско цвете

Тя достига между 10 и 30 см височина и може да се открие по сухите, необработвани поляни и пасища в региони с надморска височина до 2,300 метра. Малките ѝ листенца имат назъбени краища, а цветовете ѝ са бели с жълто петънце и лилави линии, започващи от центъра. За да оцелее, растението поглъща богатите на минерали хранителни вещества от корените на близките треви чрез специализирани коренни структури или с други думи чрез "изсмукващи корени" наречени хаустории. Растението се използва от векове за лечение на очни оплаквания.

 

Див слез

Дивият слез е едно от най-ранно известните култивирани растения, които днес може да се открият почти навсякъде по света. Растението достига до метър височина, като листата му са заоблени и с издатъци. Розовите му цветове имат пет венчелистчета с тъмни линии. Дивият слез има хидратиращи и успокояващи свойства. Дори и през периоди на суша, растението успява да поддържа високо съдържание на клей, което го прави пример както за добро проникване на влагата, така и за стабилност.

 

 

Невен, още известен като жълта ружа

Това често срещано градинско растение е известно от векове като билка за лечение на рани. Невенът има противовъзпалителен ефект и стимулира образуването на нова тъкан.  Растението принадлежи към семейство Сложноцветни. През лятото невенът цъфти и образува нови листа, дори и когато започва да произвежда семена. Невенът е хелиотроп и следва ходът на слънцето с ярко оранжевите си сложни цветове. Именно в тях се концентрира енергичната сила на живота и точно там добива структура.