Здраве

Да се погрижим за очите си

Колко време пред екрана е достатъчно? Темата е позната на всички родители. На ясно сме колко много ние самите използваме смартфони, таблети и други дигитални утройства.

Много родители се питат: "Безопасно ли е да оставям бебето или детето да играе с мобилния ми телефон?" Децата и особено тийнейджърите се нуждаят от нашата подкрепа, за да осигурим отговорна и "умна" употреба на умните телефони и дигитални устройства. Родителите често се изненадват всъщност колко много време децата прекарват в интернет. И все пак е всеизвестнен факт, че честотата и разпространението на употребата на дигитални медии расте с бързи темпове. Дори и най-малките деца искат да играят на мобилни телефони, запленени от движещите се картинки. В същото време много от нас прекарват все по-малко време на открито и по този начин намаляват контакта си със слънчева светлина.

 


 

Правете кратка почивка след всеки час пред екрана

Зачестяващите проблеми с очите и зрението, свързани с работното място, често се наричат "синдром на компютърното зрение" (СКЗ) или "дигитално напрежение в очите". Много от нас се взират в компютърния екран с часове. Това води до умора в очите, сухота и размазано зрение. А когато най-накрая излезем навън, очите ни са предразположени към внезапно и обилно сълзене.

По-малки екрани на таблетите и смартфоните: Използваме смартфони през целия ден, по време и след работата с компютър. Думите, картините и символите на преносимите дигитални устройства са много малки в сравнение с тези на компютърните монитори. Бързото скролване, отваряне и смяна на тези картини влошава симптомите на съществуващия синдром на компютърното зрение. Като цяло времето, което ние хората прекарваме пред различни екрани, става все повече и повече.

Докторите предупреждават за вредите от дългото време пред екрана и липсата на контакт със слънчева светлина през деня: Вредните ефекти се свързват с протължителната, ежедневна употреба на електронни медии, особено от малки деца.

Повишава се проблемът с късогледството, особено в индустриализираните държави: Фактори в околната среда и промени в човешкото поведение са идентифицирани като причинители на нарастващия проблем с късогледството (миопия) в индустриализираните страни. Много деца и тийнейджъри вече не прекарват свободното си време навън под слънцето, а пред компютрите, смартфоните и таблетите.

Световната здравна организация (WHO) обявява нарастващата тенденция на случаите на късогледство за глобален здравен проблем.

Докато преди миопията се е смятала просто за дискомфорт, днес тя е призната за очен дефект, който може да доведе до намаляване на зрението.

Късогледството обикновено се развива през детството и юношеството, защото окото расте само през тези фази на живота. Причините за миопията, която се получава при твърде продълговата очна ябълка или при твърде извита роговица, дълго време са мистерия. В продължение на много години учените успяват да докажат само връзка със семейната обремененост и факторите от околната среда. Те също забелязват повече случаи на късогледство при хората с по-високо образование. Това сочи, че е възможно продължиетелното фокусиране върху близки предмети (като книги) също да причинява късогледство.

Липсата на светлина като възможна причина

Все още няма достатъчно данни дали продължителната употреба на смартфони е вредна за очите. Все пак офталмолозите предполагат, че има връзка между нарастващата употреба на смартфони и компютри и все по-честите проблеми със зрението. Излагането на естесвена дневна светлина се смята за важен защитен фактор срещу късогледството.

Какво мога да направя, за да защитя очите на детето си?

Според становище на Немското офталмологично общество (DOG) от септември 2018, употребата на компютри, смартфони или таблети съвсем не е подходяща за деца под 3-годишна възраст. За деца между 4 и 6 години приемливото време пред екрана е 30 минути на ден. Смартфоните и таблетите не трябва да се използват като "бавачки", ако ще се използват въобще, то това трябва да е заедно с родителя. Дигиталните устройства не бива да заместват четенето или разглеждането на книжки заедно. Преди да започнат училище децата трябва на първо място да имат възможност да опознаят истинския свят и чак след това - екраните. Когато пък се стигне до този момент, трябва постоянно да има разстояние от поне 30 см между очите и смартфона.

Немското  офталмологично общество също съветва, че времето пред дигиталните устройства трябва да се ограничи до 1 час за децата в началното училище. От 10-годишна възраст препоръчителното време пред екрана става не повече от 2 часа. По-малките деца и тези в предучилищна възраст често използват дигиталните устройства на родителите или гледачите си, а по-големите деца и тийнейджърите имат свои собствени. Във всеки случай трябва да има ясни правила относно употребата на тези устройства, включително лимит и контрол на времето пред екрана с помощта на различни апликации. Също така, един до два часа преди лягане не трябва да се използват никакви електронни устройства.

Семейни съвети за употребата на дигитални устройства

 • Следете времето, прекарано пред екрана, на Вас и на Вашите деца.
   
 • Деца под 3-годишна възраст не бива да използват никакви електронни устройства.
   
 • Дигиталните устройства трябва да се държат на разстояние поне 30-40см от очите.
   
 • Почивайте след всеки час, прекаран пред екрана.
   
 • По-време на по-дългите сесии поглеждайте към точка в далечината на всеки 10 минути.
   
 • Използвайте по-големи екрани, когато работите с по-дълги документи.
   
 • Движете очите си възможно най-много. Опитайте да не се взирате в компютърния екран.
   
 • Мигайте често, за да овлажнявате очите.
   
 • За да отпуснете зрителния нерв, погледнете в далечината.
   
 • Децата и тийнеджърите в часност трябва да прекарват повече време навън на слънце - поне 2 часа на ден при възможност.

Източници: