Здраве

Невидимата сила

Знак с текст “Зала за Потенциране”, последван от думите “Пазете тишина” с два удивителни знака, виси на вратата. Това може да изглежда странно за производството на лекарствени продукти, но тишината е задължителна предпоставка за потенцирането.

Нито рутината, нито машините определят този процес.

В този производствен процес лекарственото вещество се разрежда със смес от етанол и дестилинара вода, като след това се разклаща ритмично на ръка. Когато потенцирането се извършва в стаята, вратите трябва да бъдат затворени и всички да пазят тишина. Прозорците са оборудвани с екран, който осигурява неприкосновеност, но позволява дневна светлина, която е важна за този процес. Но всичко, което може да предизвика разсейване, стои навън. Точно така, няма телефони или компютри в стаята.

Хармонично движение, което е достатъчно силно, за да разбърка течността и да образува балончета, ако е необходимо.
Хелга Бетц

Хелга Бетц се занимава с потенциране в продължение на 30 години. Нито рутината, нито машините определят този процес. Хора като нея осигуряват всичко необходимо, за да се продължи идеята за ритмичните процеси на природата. Това правило обуславя това, което Бетц нарича "триада", защото процесът на потенциране е разделен на три фази - разреждане, ритмизация и почивка. Днес, екстрактът от Пулсатила (познато като съсънка) от градината на Weleda, се потенцира. Този процес ще бъде приложен за разтвора или "майчината тинктура". D3 потенцирането се изисква като съставка при еликсира за кашлица на Weleda. В потенцираната бутилка, майчината тинктура се разрежда с етанол и вода в предварително определени пропорции. След това идва ред на ритмизацията, при която течността се разлкаща в бутилката с ритмични движения.

Продължителността зависи от вида и произхода на разтвора, дали е растителнo или минералнo вещество. Хелга Бетц е седнала на табуретка, с една ръка държи дъното на бутилката, а с другата гърлото. Потенцирането изисква хармонични движения, които са достатъчно силни, за да разбъркат течността и да предизвикат появата на балончета. Бетц предприема този процес концентрирано и с високо чувство за отговорност; тя помага на хората да се докоснат до лечебните средства на природата. 

Краят на фазата почивка е специален момент; потенцирането се е случило.

Ако разторът, който ще бъде потенциран тежи повече от два килограма, т. нар. "потенциращо крило" се включва в процеса. Бетц поставя по-големия съд, съдържащ сместа в люлка и разнася наляво-надясно с ръка. За по-големи количества се използва потенцираща машина, която е монтирана върху конструкция. Потенциращият съд се движи наляво-надясно, по подобие на човешките движения, извеждайки тежестта на течността и превръщайки я в лека субстанция.

Последна, но не по важност, е последната фаза на "триадата": почивката. Това е фазата, в която Бетц оставя течността да почине. Краят на последната фаза е винаги специален момент; потенцирането се е случило. Пулсатилата сега е с D1 потенциране; D означава десетичен. Хомеопатичната Фармакопея (в Германия, HAB) обикновено определя съотношението от еднна част изходно вещество към девет части течен ексципиент за десетичнa сила. 

При производството на D1 потенциране, съотношението майчината тинктура към ексципиент може да варира в зависимост от концентрацията или съдържанието, така че може да се предпише различно съотношение. Тъй като еликсира против кашлица изисква D3 потенциране, течността трябва да се потенцира още два пъти. Една част от D1 разторът, който току що е бил произведен, с девет части етанол или воден разтвор. Извършва се втора ритмизация и след това последна фаза за получаване на D2 разтвор и следващата стъпка е D3 разтвор. Всяко успешно потенциране има по-малко съдържание на изходното вещество. Но според хомеопатичните принципи това не означава, че полученото вещество е по-малко ефективно - напротив. Основна част от изходното вещество присъства в потенцирането като сила, събудена от ритъма.
 

Хелга Бетц : “Никога няма да забравя когато пристигнах във Weleda и бях в началото на двайсетте и шефът ми ме попита дали бих искала да пробвам потенцирането. Дори тогава се отнасях с голямо уважение към такъв тип задачи, за които можеш да учиш в тренировъчни програми, предлагани от компанията. На теория, методът може да се обясни много бързо. Ключов момент, например, е да движиш течността в хоризонтални осмици, което е знакът на безкрайността. Но теорията е само един аспект. От време на време, повече от 30 години, в които работя тук, виждам как колегите ми изпробват потенцирането и се изненадват колко трудно е да използваш хармонични движения със свой собствен ритъм. Въпреки, че един от колегите реши да не продължи процеса, при мен беше различно. Аз успях да се свържа с процеса веднага. Мога ли наистина да изпълнявам толкова важна задача днес? Налага ми се да си задавам този въпрос всеки ден. Повече от веднъж през годините отговорът е бил Не. След това вършиш други неща, докато не се почувстваш готов да се върнеш към това, което е твоето призвание." 

Хелга Бетц

Потенциатор на Weleda

Хелга Бетц е потенциатор на Weleda. Тя се занимава с потенциране от 30 години.