Здраве

Как горчивите храни спомагат храносмилането

Понякога дори и мисълта за горчиви храни може да ни накара да настръхнем. Дори повече от киселите вкусове, които стимулират производството на слюнка в устата, горчивите храни ни карат да се чувстваме по-осъзнати за собственото си тяло. За разлика от сладките, които могат да подобрят настроението в случай, че животът ни се "вгорчи", натуралните горчиви вещества помагат, когато стомахът и храносмилането ни са извън баланс.

Горчивите храни подобряват храносмилането

За много от нас вкусовите рецептори не са привикнали с горчивите вкусове, защото хранителната индустрия ограничава достъпа ни до здравословни горчиви вещества от растенията. Може да се каже, че "горчивото е по-добро" за тялото - в умерени дози, разбира се. Не само, че естествено горчивите храни стимулират производството на слюнка, но също така и дейността на черния дроб, жлъчния мехур и пакреаса, което пък подпомага преработването на мазнините. Горчивите вещества стимулират производството на хидрохлорична киселина в стомаха и също така намаляват глада за сладко. С горчиви вещества можем да помогнем на тялото да обработи храната, която ядем, по най-добрия начин.

Здравословните горчиви билки включват тинтява, горчивче, цикория, червен кантарион и пелин. Горчиви вещества могат да се намерят в по-малки количества и в глухарчето, хмела и ангеликата. Други популярни горчиви храни са цикорията "Витлуф", радичиото, салатното цвекло и артишока, както и грейпфрута. 

Горчивите вещества и емоционалните процеси по време на храносмилане

Здравословният метаболизъм включва различни етапи, през които храната ни се раздробява и обработва от тялото. Храносмилането е не просто съвкупност от физиологични процеси, а включва и съзнателни и несъзнателни емоции. Тези емоции могат да повлияят на начин, по който тялото ни обработва храната, на чувството ни за глад, на апетита, на жаждата, на инстинките и на вкусовите ни предпочитания. Дори само мисълта за храна може да напълни устата ни със слюнка. Произвеждаме повече стомашни киселини, когато сме изнервени; губим апетит, когато сме тъжни или продължително болни; притеснението пък може да направи устата ни суха. Горчивите вкусове ни помагат да ядем съзнателно и активно стимулират храносмилателните процеси.

Горчивите вещества действат благотворно на органите ни

Горчивите субстанции подсилват вътрешното съзнание за различните ни органи. Това пък има положителен ефект върху жлъчката, дейността на черния дроб, стомашната секреция, функцията на панкреаса и дори формирането на кръв. Отразява се и на другите органи с рецептори за горчиво, като например кожата и дробовете.

Три вида здравословни горчиви билки: В билколечението горчивите субстанции са обикновено разделени на три вида "amara” (от латински, “горчиво”)

  1.  Тонизираща или чиста amara. Тези горчиви субстанции имат тонизиращ и подсилващ ефект. В тази група са жълтата тинтява, горчивчето и червеният кантарион - и трите принадлежат към семейството на тинтявата. Жълтата тинтява например вирее на висока надморска височина и разцъфва най-рано на седмата година. Толкова е горчива, че вкусът ѝ се усеща даже в разтвор 1:20000. Липсата на танини елиминира всякакви дразнещи стомаха ефекти, така че най-забележими осават ободряващите свойства. Също така значително се подобрява толерантността към някои трудни за храносмилане храни като се стимулира секрецията и дейността на храносмилателния тракт. Други важни горчиви растения в тази категория са глухарчето, което действа благоприятно на черния дроб и жлъчката, и цикорията, която пък има позитивен ефект върху целия храносмилателен процес заради млечно-латексовитегорчиви вещества, алкалните соли и силициевата киселина.
  2.  Ароматна amara. Тези растения съдържат етерични масла, които не само действат тонизиращо, а и загряващо: пелини, бял равнец, маточина, горчив портокал и салвия.
  3. Кисела амара. Тези билки със силен вкус, като джинджифил и галангал, най-често се използват като подправки и се асоциират широко с азиатската кухня.

Не е лесно да се справим с всички храносмилателни проблеми с помощта на едно единствено лечебно растение, въпреки че симптомите често се припокриват.Такива са, например, загубата на апетит, слабостта в жлъчния мехур и черния дроб, газовете. Ето защо има формулации, като тези на Weleda, които комбинират различни горчиви екстракти (цикория, червен кантарион, тинява и бял равнец).

Като разберем лечебните свойства на горчивите вещества в билки, плодове и зеленчуци (пр. зелени салати, краставици и други кръстоцветни зеленчуци) можем да идентифицираме начина, по който те поддържат храносмилателната система, когато тя е отслабена от стрес, неправилно хранене и нервност. Можем само да се надяваме, че горчивите вещества няма да бъдат "обезгорчени" чрез селективно отглеждане или че няма да бъдат забравени с времето. С други думи, обогатяването на диетата с горчиви храни е добре за здравето ви.