Природа

Профил на растението: невен

Със сияйните си оранжеви цветове растението Calendula officinalis (по-известно като невен) е част от семейство сложноцветни. Цяло лято това енергично растение произвежда нови цветове и листа. Появяват се нови пъпки, а старите се превръщат в семена в един паралелен процес на цъфтеж и зреене. Невенът постоянно преминава през етапите на упадък и прераждане и така се превръща в символ на вечния кръговрат на живота.

Цветове

Идеята за вечния кръговрат се подсилва и от сияйните слънчеви цветове на невена, които следват хода на слънцето всеки ден. Така те улавят и запазват енергичната живителна сила в комплексната структура на сложните си цветове.

Семена

Немското име на растението, “Ringelblume”, произлиза от къдравата, сърповидна форма на семената. Семената се формират в плодородните външни, подобни на венчелистчета, заострени цветчета. С техните гънки, вдлъбнатини и кукички, всяко семенце е различно от останалите, което спомага за разпространението на семената по много различни начини. Именно това богато разнообразие в семената на невена дава началото на следващото поколение невени.

Листа

С изчистени и гладки ръбове, листата на невена не преминават през никаква метаморфоза и запазват същата издължена форма през цялото си развитие. Листата на невена са израз на потенциала за растеж на растението и непрестанното му обновяване без никаква промяна в основната му форма.

Трихоми

Стеблата, листата и пъпките на невена са покрити с лепкава, проактивна обвивка. Способността на растението да регулира правилния процес на растеж е доказано ефективна също така в лечението на рани и инфекции.