Природа

Профил на растението: нар

Нарът е един от най-старите култивирани плодове. Сочната, червена вътрешност на многоъгълната ципа е обградена от тънкък слой, а във вътрешността се намират семенцата.

Семейство

Нарът (Punica granatum), растение от семейство Блатиеви, е един от най-старите култивираните плодове. Това листопадно плодово дърво или храст расте до около 5 метра височина. Младите клонки са четириъгълни, листата са лъскави и жилави, а кората е от червено-кафява до сива на цвят. Голяма част от разновидностите на нара са плодоносни, но има и декоративни видове.

Плодове

Сферичните плодове на нара могат да достигнат до диаметър от 10см. Изсъхналите чашкообразни листчета и тичинки остават на върха на узрелия плод и наподобяват корона. Обвивката на плода е твърда и жилава. Тънки ципи разделят вътрешността на плода на сектори, като всеки сектор могат да бъдат открити стотици семенца.

Цветове

Чашкообразните листчета на цветовете на нара са дебели и месести. Докато зародишът се заформя, чашката в основата му започва да се удебелява - по-късно от нея се формира външната обвивка на плода. Големите цветове, подобни на камбанка, варират от светло жълто до оранжево-червено.

Семена

Сочната, червена вътрешност на многоъгълната ципа е обградена от тънкък слой, а във вътрешността се намират семенцата. Безценното масло се добива от изсушените семена на нара. Състои се от близо 60% пунична киселина, която е рядко срещана полиненаситена омега-5 мастна киселина с изключително високи антиоксидантни свойства. Това помaга на кожата да се предпази от свободните радикали. Маслото от семена на нар също спомага и естествената регенерация на кожата.