Природа

Симфония в оранжево

Оранжевите цветове на невена сияят ярко под чистото синьо небе, кой от кой по-ослепителни. Растейки в нашата градина за лечебни растения в Швебиш Гмюнд в Южна Германия, те са имали възможност да поемат максимално количество живителна слънчева светлина. А сега, те са готови да съчетаят своята лечебна енергия и да отдадат силите си на хората и природата.

Когато първите лъчи на слънцето озарят небето, нашите градинари и техните помощници започват работа. Докато се приближават към полето, сутрешната роса тъкмо се е изпарила в топлия летен въздух. Работят усилено и ръцете им се движат бързо между растенията и кошниците. Ред по ред, те посягат към големите отворени цветове и нежно ги отрязват от стеблото. По-малките цветове остават, за да продължат да черпят от слънчевата светлина и да растат, преди да узреят достатъчно за кошниците на работниците. Невъзможно е цветовете на невена да останат незабелязани, дори от разстояние: те сияят през всеки процеп на плета като истинска симфония в оранжево. Още преди да е настанала обедната жега и безценните свойства на невена да са отслабени, всички цветове са събрани на ръка.

“Невенът е най-силен и жизнен сутрин"
Михаел Щрауб, началник на градината за медицински растения на Weleda в Швебиш Гмюнд, Южна Германия
Цветовете имат изключителна лъчиста сила
Михаел Щрауб

Невенът расте много бързо и може да бъде посаден директно, без да има нужда първо да се разсажда в парник. Както родинините си от семейството на слънчогледа, той се размножава бързо и в големи количества. Ако времето позволи, само за 10 дена семената покълват със сочни, зелени листа, а скоро след това се появява и коронка от радиално симетрични дископодобни цветя. Със своята сила невенът стимулира лечебните процеси в кожата при рани и кожни раздразнения. С регенериращите си и защитни сили, растението играе ключова роля в много от нашите продукти.

Невенът учи кожата да се регенерира бързо

Активните му вещества, включително флавоноиди и каротеноиди, заздравяват кожата срещу външни влияния. Продуктите с екстракт от невен са особено подходящи са деликатната кожа на бебета и малки деца.

Растението води началото си от по-топлите региони в Южна Африка, където цветовете надигат главички към слънцето от билото на Атласките планини. Днес невенът се чувства като у дома си и на по-студен климат или именно две хиляди километра на север в нашата градина в Швебиш Гмюнд на едва 450 метра надморска височина.

Томас Шилденбергер, началник на групата за агрикултурна наука и глава на отдела по компостиране, отговаря за доброто състояние на невените. От близо две десетилетия, той се грижи почвата в нашата градина да е здрава и богата на хумус, да изобилства от органични подхранващи вещества и да има фина, ронлива текстура. Шилденбергер използва възможно най-добрите семена от собствените градини на Weleda, като ги оценява в пика на цъфтежа им, преди цветовете да се съберат и овършеят. Ред по ред, той старателно засява тъмните, извити семена от невен с внимание да не се заплетат едно в друго. Той стимулира здравословното развитие на растенията, като се грижи за почвата и премахва нежеланата растителност.