Природа

Почвата на майката природа страда

Две трети от всички живи видове живеят в почвата; над 90% от храната ни расте в почвата. Но обработваемата земя изчезва и това, което остава съдържа по-малко хумус и хранителни вещества.

Ние буквално тъпчем нивите и ливадите с краката си, но почвата е основата на живота. Жива част от земната кора, почвата филтрира дъждовната вода, за да създаде нова, чиста питейна вода. Не горите, а почвите са най-големите запаси на въглерод на нашата планета след океаните. Без силата на почвата, нямаше да съществува храна. Всеки морков, хляб, пържола, яйце и дори мляко съдържат хранителни вещества от почвата. В нея се случват много процеси: две трети от видовете по света живеят под земята.  В един хектар (100 метра х 100 метра) почва, се намират трилиони микроорганизми като водорасли, бактерии и гъби, с общо тегло около (между 500 - 2000 кг = 2 тона максимум) 15 тона. Това съответства на теглото на около четири пораснали мъжки слона. 

Arable land is disappearing 

Всяка година около 10 милиона хектара обработваема земя се губи по целия свят, площ с размерите на Южна Корея. Днес една четвърт от общата почва в света съдържа значително по-малко хумус и хранителни вещества, отколкото преди 25 години или вече не е подходяща за отглеждане на култури. Това се дължи на обезлесяването, селскостопанското земеделие, интензивното земеделие и запечатването на почвата (покриването на почвената повърхност с непромокаеми материали като бетон и камък за нови сгради, пътища и др.).

 

"Само 60 реколти и всичко свършва!"
Мария Хелена Семедо, заместник-директор на Организацията по храните и земеделието (ОХЗ). Отнема много време, докато се образува дебела, здрава почва - около 15 000 години само за един метър почва.

Хумусът изисква време

Всичко започва с изветряването на скалите. Топлината и влагата предизвикват химични реакции, които разграждат скалата в фини частици, които образуват почвата. Останалите растения и животни, както и листа и дървесни игли образуват слой органична материя, която бавно се разлага от микроорганизмите в хумус. Този хумусен слой съдържа жизненоважни хранителни вещества и минерали за растенията и малките почвени организми. Нормалната обработваема почва има съдържание на хумус от около 1 до 4 процента. Така наречената черна почва, която е особено богата на хумус, може да съдържа до 12 процента хумус.
 

Нашият екологичен отпечатък

Колко пространство е необходимо за производството на дрехите, които носите и храната, с която се храните, за да си набавите необходимата енергия, да изхвърлите боклука си и да вършите ежедневните си задължения? Тази фигура се нарича "екологичен отпечатък" и се изразява в глобални хектари на човек годишно. 

Общият био капацитет на земята за последно е изчислен на 1,7 хектара на човек годишно. Всеки човек обаче консумира средно 3,3 хекатара годишно. Хората, живеещи в индустриални държави, имат особено голям екологичен отпечатък. На уебсайта data.footprintnetwork.org можете да видите колко голям е средният отпечатък във вашата страна.
 

Опазване на почвата в световен мащаб

Франклин Д. Рузвелт, 32-ият президент на САЩ, признава още през 1937г.: „Нацията, която унищожава почвата си, унищожава себе си.“ Световният ден на почвата е въведен през 2002 г. на 17-ия Световен конгрес на Международния съюз на почвените науки (IUSS). Оттогава всеки 5-ти декември многобройни кампании по света обръщат внимание на жизненоважното значение на земните почвени ресурси. Програмата на ООН за устойчиво развитие за 2030г., която беше приета от международната общност през 2015г., определя опазването на почвата като една от основните й цели.

Съвети за здрава почва

Опазването на почвата може да започне у дома. Ако имате тревна площ, не я подрязвайте до перфектно зелена повърхност, а вместо това позволете на нея да растат безброй цветя и диви растения, осигурявайки местообитание за микроорганизми и разнообразие от корени, които да растат на различна дълбочина в почвата. Градинарството без пестициди помага да се поддържат почвите здрави и функционални, докато незапечатаните площи позволяват на дъждовната вода да прониква в земята. Използването на „зелена тор“ също подобрява качеството й. Вместо да оставят голи петна в градината, тези покривни култури могат да бъдат засети, за да се предотврати ерозията, да се подобри задържането на вода и аерацията на почвата, да се увеличи съдържанието на азот и да се подпомогне формирането на нов хумус, като да се осигури храна за почвените организми. Подходящите растения включват лупина, копър, детелина, саксийни невенчета. Ето как работи: Сейте растения с зелен оборски тор. Малко преди цъфтежа ги косете или ги тъпчете или оставете да замръзнат и да умрат; по-големи растителни части могат да бъдат отрязани. След това ги затворете в почвата.

References

www.boell.de/sites/default/files/bodenatlas2015_iv.pdf
www.agrarheute.com/management/finanzen/zehn-fakten-ackerboden-445152
www.bmel.de/DE/Landwirtschaft/Pflanzenbau/Boden/Boden_node.html
www.umweltbundesamt.de/presse/pressemitteilungen/weltweit-gehen-jaehrlich-10-millionen-hektar
www.umweltbundesamt.de/themen/abschlussveranstaltungen-internationalen-jahr-des)
https://www.bund-mecklenburg-vorpommern.de/service/meldungen/detail/news/noch-60-ernten-dann-ist-schluss/
www.fao.org/soils-2015/events/detail/en/c/338738/
www.scientificamerican.com/article/only-60-years-of-farming-left-if-soil-degradation-continues/
www.lfu.bayern.de/buerger/doc/uw_67_umweltmedium_boden.pdf
https://www.umweltbundesamt.de/daten/flaeche-boden-land-oekosysteme/boden/humusstatus-der-boeden#textpart-1
https://www.wwf.de/earth-overshoot-day/
http://data.footprintnetwork.org/#/
https://www.oxfordreference.com/view/10.1093/acref/9780191843730.001.0001/q-oro-ed5-00008907 
https://gsf.globalsoilweek.org/thematic-areas/sustainable-development-goals
www.nabu.de/umwelt-und-ressourcen/oekologisch-leben/balkon-und-garten/pflege/giftfrei/00583.html)
http://region-hannover.bund.net/fileadmin/bundgruppen/bcmshannover/Universum_Kleingarten/Flyer_zum_Download/Flyer_Gruenduenger_Universum_Kleingarten.pdf