Природа

Профил на растението: Дребна коприва

Обикновено растящо около полета, край пътя или в пустинята, това растение обикновено остава незабелязано, докато случайно не го докоснем. Благодарение на малкия си ръст, дребната коприва е малко по-незабележима от жилещата коприва, но още по-интензивна в своя ефект.

Urtica urens може да се преведе като “горяща коприва”. Тази отличителна характеристика я превръща в ценна лечебна билка.

Листа

Едногодишното растение достига максимална височина от 60см. Листата му имат силно назъбени ръбове, които са покрити с жилещи власинки. Листата поникват по двойки от противоположните страни на стъблото; всяка двойка расте на 90 градуса спрямо предшественика си. Това е известно като декусатен модел на листата.

Цветове и ядки

През лятото по листата поникват цветни клъстери, състоящи се от множество малки, сферични цветчета. Дребната коприва е еднородна, което означава, че някои от нейните клони имат мъжки цветчета, а по други поникват женски цветове. След оплождането се появяват малки ядки с размер на леща - това са плодовете на растението.

Стъбло

Стъблото на дребната коприва има четири страни. Това е характеристика на повечето видове коприва. Покрита е и с жилещи косъмчета.

Жилещи косъмчета

Цялото растение е покрито с твърди силициеви жилави власинки. Те могат да пробият кожната бариера при контакт. След това смес от мравчена киселина, ацетилхолин, хистамин и серотонин прониква в малките рани, което води до характерното усещане за парене и зачервяване на кожата.

Лечебни свойства

Още от древността хората са използвали копривата като лечебна билка. През Средновековието тя е била използвана за медицински цели от Хилдегард фон Бинген и учения Парацелс. Екстрактите от дребната коприва помагат за облекчаване на парещите болки и регулиране на възпалителните процеси. Поради тези свойства, екстрактите от растението се използват в антропософската медицина за лечение на ухапвания от насекоми, слънчеви изгаряния и леки изгаряния.

 

Допълнителна информация

Копривата върху кожата: Влакната от коприва могат да се превърнат във фина нишка. Облеклото, изработено от влакна от коприва, е сред най-старите текстилни изделия в света. Копривата е била известна като „спалното бельо на бедняка“. Леките и удобни тъкани от коприва се преоткрият днес като материал с атрактивния си блясък и загряващите, щадящи кожата свойства.