Сетива

Палачинки с мариновани портокали и какаов сос

Поглезете себе си и семейството си с гурме вкус! Открийте вкусните и здравословни рецепти, вдъхновени от натуралните съставки в продуктите на Weleda. Опитайте нашите апетитни палачинки с портокал и какао.

Вкусна рецепта за веган брънч

Малко, но сладко:  душ-гел и шампоан с портокал за деца. Каква рецепта бихме могли да създадем, за да донесем радост на цялото семейство? Брънчът е популярен и за малки, и за големи. По същия начин, ястие със сладък порокал би се харесало и на едните, и на другите. Маринованите портокали добавят допълнителен чар на тези вкусни палачинки.

Как да направим веган палачинки?
Лесно е да заменим стандартните рецепти за палачинки с мляко и яйца. Вместо краве мляко, използвайте растително мляко по избор, например бадемово. За тестото се нуждаете от фино смлени семена от чия и вода (добра алтернатива на яйцата). Тези палачинки са не само вкусни, но и лесни за приготвяне.


Палачинки с мариновани портокали и какаов сос

За около 10 палачинки

  • 2 десертни лъжички (д. л.) фино смлени семена от чия
  • 6 д. л. топла вода
  • 140 грама брашно от спелта
  • 60 грама елда
  • 2 д. л. какао на прах
  • 1 щипка сол
  • 2 д. л. зехтин
  • 1 с. л. ванилов екстракт
  • 2 д. л. кленов сироп
  • 3 мл растително мляко
  • 1 мл минерална вода

 

  • 2 нарязани органични портокала и настъргана портокалова кора
  • 1 д. л. кленов сироп
  • 1/2 с. л. канела на прах

 

  • 50 грама веган черен шоколад

 

  • Кокосово масло за тигана

Начин на приготвяне

 

Смесете брашното от семена на чия с топлата вода. Оставете в хладилника за около 10 минути, докато се стегне в гелообразна смес. Смесете сухите съставки в купа. В друга купа сложете течните съставки, включително гелът от чия, и разбъркайте. Най-накрая смесете всички съставки и оставете за 15 минути.

Загрейте печката на 60°C (без вентилатор). Смесете сока от портокаловите парченца, ако има такъв, с кленовия сироп и канелата. Добавете портокаловите парченца и оставете докато се маринова. На средна температура нанесете тънък слой кокосово масло на незалепващ тиган. Използвайте салфетка, за да премахнете излишната мазнина. Изсипете 8 цл (около 5 д. л.) тесто в центъра на тигана. Разнесете тестото по тигана, така че да има по цялата повърхност. Говете палачинката от всяка страна за около 2 минути. Дръжте палачинките топли в печката, докато приготвяте остатъка от тестото по същия начин.

Разтопете черния шоколад на водна баня. При сервирането, подредете палачинките една върху друга или сгънати на четвъртинки върху чинията. Отгоре сложете маринованите портокали, поръсете с портокалова кора и залейте с разтопения шоколад.

Какво прави тази рецепта специална?

Това е вкусна веган алтернатива на стандартните палачинки, която използва здравословни съставки и то без рафинирана захар. Може да се използва като основна рецепта или да се комбинира с допълнителни плодове при желание.

 

Хайке Мюлер - @TastyAsHeck

Кулинарен блогър

Хайке създава вкусни вегетариански рецепти и ги публикува в инстаграма си @TastyAsHeck