Сетива

Колко трогателно!

В ежедневието си често забравяме, че сме част от естествена среда. Ако разгледаме по-отблизо растенията, ще наблюдаваме колко важна е силата на допира за всички живи същества.

Ние „разбираме“ света буквално чрез усещането си за допир. С върха на пръстите си можем да усетим фините връзки на веригата. Усещаме вятъра в лицата си и прохладата на нощта, когато сутрин ходим боси по тревата. Поздравяваме своите близки човешки същества с твърдо ръкостискане, нежна прегръдка или успокояващо потупване по рамото. Психологът Мартин Грунвалд, основател на лабораторията за хаптики в университета в Лайпциг, знае защо реагираме толкова силно на физически контакт. „Чувството за докосване е най-старото усещане. Плодът на осем седмици вече показва силни реакции при докосване до устните; очите и ушите дори не са развити в този момент. " Докосването може да се разглежда като първоначалното ни средство за комуникация, което оформя ранното ни Аз и ни закрепва в света. За бебетата физическият контакт е също толкова важен за оцеляването, колкото и храната. Милиони тактилни рецептори в нашата кожа ни дават възможност да реагираме на приятно докосване с микс от напрежение, вибрации и налягане. Способността ни да усещаме топлина, студ и налягане също ни предупреждава за опасност.

Растенията и хората са чувствителни на допир

От всички сетива, чувството ни за допир е единственото, което не можем временно да „изключим“ или умишлено да потискаме. Поради тази причина ние сме особено чувствителни към тактилни усещания - точно като растенията. Някои растения реагират бързо на дразнители, като Венера мухоловка (Dionea muscipula). Насекомо, което кацне от вътрешната страна на червените му шарнирни листа, ще докосне сензорни косми там, които задействат електрически сигнали, причиняващи затваряне на листото. С мимозата (Mimosa pudica) дори и най-малката четчица на външния ръб на листенцата й започва верижна реакция, при която цялото листо се сгъва навътре. На английски растението се нарича още „touch-me-not“; На немски език „мимоза” се използва за описание на човек, който е много чувствителен.
„Растенията не изпитват съжаление. Те нямат интуитивно съзнание за психическо или емоционално състояние. Но растенията възприемат тактилно усещане и някои от тях всъщност „чувстват“ по-добре от нас. Растения като краставицата (Sicyos angulatus) са до десет пъти по-чувствителни от нас, когато става въпрос за допир “, пише биологът Даниел Чамовиц в книгата си „ Какво знае растението: полево ръководство за сетивата ( 2012), който изследва света на възприятието на растенията.

Лечебно и енергизиращо докосване

Поривите и бурите са особено интензивна форма на допир за растенията и дърветата. Те задействат растежни стимули, водейки до по-бърз растеж. Усещането за допир помага на хората да бъдат здрави. Честите физически терапии като вани, студени и топли компреси, масажи задействат естествените ни реакции към външни стимули, за да укрепим тялото и да насърчим възстановяването. Много от традиционните лечебни методи се основават на положителния ефект от допира, като шиацу и рейки.

References
Daniel Chamovitz: What a Plant Knows: A Field Guide to the Senses. New York: Scientific American/Farrar, Strauss and Giroux: 2012

Stefano Mancuso, Alessandra Viola: Brilliant Green: The Surprising History and Science of Plant Intelligence, Washington, DC: Island Press, 2015
Kathrin Meyer und Judith Elisabeth Weiss (Hrsg. für das Deutsche Hygiene-Museum Dresden): Von Pflanzen und Menschen, Wallstein, 2019
Martin Grunwald: „Homo hapticus. Warum wir ohne Tastsinn nicht leben können", Droemer, 2017