Сетива

Най-после обяд! Печени зеленчуци

Твърде крив, твърде дебел, твърде тънък: Леа Брумсак и Таня Краковски от Culinary Misfits в Берлин, Германия спасяват зеленчуци, които не покриват стандартите на големите супермаркети. Те ги използват за създаването на вкусни кулинарни творения - като печени зеленчуци с хумус.

Може да приготвите всичко вечерта и да му се насладите на следващия ден при стайна температура.

 

Съставки за печени зеленчуци

  •  5 картофа (различни видове и цветове)
  •  1 малко червено цвекло или подобен грудков зеленчук
  •  1 връзка копър
  •  4 с.л. зехтин
  •  сол, пипер
  •  няколко свежи градински билки според сезона: розмарин, мащерка, т.н.

Начин на приготвяне

Изберете зеленчуците според сезона и вкуса си. Измийте и изплакнете зеленчуците с вода. След това нарежете на парчета. Поръсете с нарязаните билки, зехтин, сол и пипер и подредете в тава за печене. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса по Целзий за около 20 минути. Докато се готви, пригответе хумуса.

 

Съставки за морковения хумус

  • 2-3 големи моркова
  • 200 грама червена леща
  • 1 малък лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. тахан (сусамова паста)
  • 3 с.л зехтин за пържене
  •  ½ необработен лимон (сок и кора)
  • 1 с.л. смлени семена от кориандър
  • щипка канела
  • сол, пипер
     

Начин на приготвяне:

Измийте червената леща и оставете да ври на слаб огън за около 10 минути. Измийте морковите добре и след това нарежете на тънки резени. Изпържете в тиган със зехтин заедно с нарязания лук, намачкания чесън, канелата и семената от кориандър. Добавете малко вода, покрийте тигана с капак и оставете да къкри за около 8 минути. В блендер разбъркайте лещата с меките моркови и малко лимонов сок, лимонова кора и тахан докато не се получи гладка смес. Овкусете със сол и пипер на вкус.

Печените зеленчуци с хумус са свежо, вкусно ястие за обяд. Това, което остане, може да изполвате като основа на сос за паста.