Сетива

Време за обедна почивка!

Тази есен Леа Брумсак от Culinary Misfits в Бермин създаде изцяло вегетариански тарт с тиква Хокайдо и картофи - вкусно, питателно и засищащо.

Леа Брумсак и Таня Краковски от Culinary Misfits в Берлин, Германия спасяват зеленчуци, които не покриват стандартите на големите супермаркети. Те ги използват за създаването на вкусни кулинарни творения като Тиква и картофи върху тесто от лимец със сметана, тиквени семена и билки. Това здравословно ястие може да се яде топло или студено и върви добре със салата или сурови зеленчуци.

Съставки за тестото от лимец

  • 150 грама брашно от лимец (тип 630)
  •  щипка сол
  •  50 мл зехтин
  •  50 мл студена вода

Вземете малка форма, фолио за печене или алуминиева тава и ги покрийте с хартия за печене или намажете със зехтин. 
Смесете сухите съставки за тестото. Първо добавете зехтина, после вода и започнете да месите с ръце, докато тестото стане твърдо и гладко. Разточете с малко брашно и след това натиснете по стените на съда, който сте избрали на около 2 см визочина от дъното.
Охладете в хладилника, докато затоплите фурната на 200 градуса по Целзий.

Съставки за пълнежа

  •  200 гр тиква (Хокайдо)
  •  150 грама картофи
  •  1 с.л зехтин
  •  1 малка скилидка чесън
  •  шипка канела
  •  щипка паприка на прах
  •  билки (риган, маюерка, тн.)
  •  150 грама сметана (20-29% мазнина)
  •  сол и пипер
  •  няколко тиквени семена

Настържете измитата тиква Хокайда и обелените картофи. Загрейте зехтина в тиган и добавете настърганите зеленчуци заедно с нарязания на ситно чесън и подправки. Гответе за 5-7 минути.
Извадете изстуденото тесто от хладилника и отгоре му сложете сметана. След това равномерно разнесете зеленчуците и върху тях разпръснете няколко тиквени семки. Изпечете тарта във фурна за около 25 минути.