Красота

10 златни правила за слънчевите дни

Слънцето е нещо прекрасно. Подходете позитивно към енергията му и се потопете в успокояващата му топлина - не винаги, не навсякъде и умерено. Спазвайте нашите 10 правила, за да може да се наслаждавате на слънцето по здравословен начин.

1. Дайте на кожата си време да свикне.

Изпийте първото кафе за деня под лъчите на сутрешното слънце или се разходете под късното следобедно слънце. Така ще дадете възможност на кожата постепенно да свикне със слънцето.

2. Не подценявайте обедната дрямка.

Избягвайте силното обедно слънце през лятото от 11 до 16 следобед, като по-добре му се наслаждавайте от някое удообно, сенчесто местенце.

3. Най-лесната слънцезащита е в подходящите дрехи .

Носете светли дрехи с дълги ръкави от естествени материи като лен. Не забравяйте да носите шапка.

4. Нанасяйте слънцезащитен крем обилно и често.

Слънцето често пъти е по-силно в курортите, особено в южните региони или в планините. Нанесете дебел слой от слънцезащитния крем върху незащитените части на тялото, като за предпочитане е това да стане преди да напуснете дома. Изберете слънцезащитен фактор (SPF) според типа на кожата си и силата на слънцето. Плуването намалява слънцезащитния фактор, така че често нанасяйте продукта отново, като не забравяте, че това все пак не удължава периода на защита.

5. Слънцезащита отвътре навън.

Бетакаротен, витамин Е и антиоксиданти могат да удължат естествените слънцезащитни сили на кожата, когато се приемат редовно. Лесно е: моркови, боровинки, цвекло, спанак, доматена паста, зехтин и сьомга са само някои от вкусните храни, които съдъжат тези здравословни съставки.

6. Пийте много течности.

Зеленият чай има добри антиоксиданти свойства. Водата също е полезна за кожата, особено ако кожата е била дълго изложена на слънце, при което е загубила от хидратацията си чрез потенето в горещините.

7. Пазете очите си.

Носете подходящи слънчеви очила или визьор. Никога не гледайте директно към слънцето.

8. Охлаждаща грижа за след слънце.

През лятото дръжте продуктите си за грижа за лице и тяло в хладилника, за да може да се насладите на охлаждаща свежест при нанасянето на кожата.

9. Бързо облекчение при изгаряния.

В случай на изгаряне, прекратете излагането на слънце и се охладете. Пийте много вода. Ако търсите бързо облекчение, може да облечете мокра тениска - така ефективно може да намалите болката и възпалението. В случай на отворени рани или на големи участъци силно изгоряла кожа, незабавно потърсете доктор.

10. Полезни домашни лекове.

Компрес с извара може да охлажда до 4 часа. Изварата не трябва да се нанася директно върху кожата, тъй като може да зелепне за кожата при затоплянето й. Най-добре поставете памучна кърпа върху чаена кърпа и нанесете изварата върху послената, сложете отгоре дръга курда и завършете с кърпа за ръце. Поставете компреса върху засегнатата зона. Чистото кокосово масло, както и мазните кремове, не са най-доброто решение, защото причиняват допълнително загряване в кожата. По-добре използвайте успокояващ лосион.

Съвет

Гелът от месестите листа на алоето охлажда и успокоява кожата много добре. Просто откъснете едно листо и нанесете вътрешността му върху кажата.