Красота

Как да защитим кожата си от замърсения въздух?

Изгорели газове, фини прахови частици, смог: замърсяването на въздуха в градска среда атакува кожата, най-външният слой на тялото. Кои продукти за грижа за кожата могат да подсилят естествената защитна бариера?

Фините линии около очите и мимическите бръчки около устата са нещо нормално, точно като процесите на стареене. Но как този процес работи е индивидуално за всеки. В допълнение на генетичните фактори, начинът на живот, хранителния режим, стресът, съня и токсините като UV лъчи, никотин и други също засягат кожата и допринасят за по-бързото остаряване. 

Околната среда има негативен ефект върху кожата

Прекалено многото слънце е лошо за кожата. Остаряването на кожата, причинено от UV лъчи е познато като фотостареене. Прекаленото излагане на радиация (инфрачервени лъчи) и фините прахови частици имат още по-негативно влияние, което дразни и изсушава кожата, водещи до преждевременно стареене. Образуват се свободни радикали в тъканта и клетките, причинявайки оксидативен стрес. Така еластичните влакна в кожата биват атакувани и кожата се отпуска.  

Оксидативният стрес допринася за ранната поява на пигментни петна

В последните години, учените са доказали връзката между замърсения въздух като фините прахови частици, причинени от засиления трафик, и стареенето на кожата. Замърсяванията с азотен диоксид - сажди от дизелови двигатели, тежки метали и смог, увреждат не само дихателните пътища и белите дробове, но и най-големия ни орган - кожата. Тяхното действие е наистина огромно в градовете. Замърсяването на въздуха причинява оксидативен стрес и, подобно на UV лъчите и тютюневият дим, прави кожата предразположена към раздразнения.  Това се случва често при зряла кожа, която има по-слаби защитни механизми и по-бавно възстановяване. Зрялата кожа е чувствителна към химични и физични дразнители. Проучване с по-възрастни дами от Leibniz Institute for Environmental Medicine Research (IUF) в Дюселдорф  показва, че тези, изложени на по-високи нива на замърсен въздух имат 20% повече пигментни петна по челото и скулите, както и по-дълбоки назолабиални бръчки около носа и устата, в сравнение с тези, които живеят в селски райони. Друго проучване открива, че дамите с определени генетични вариации са по-застрашени от появата на пигментни петна, поради замърсяванията във въздуха.  

Кожата на лицето е изключително чувствителна

Международно проучване от немски и китайски учени разкрива интересни детайли: кожата на дланите и ръцете не се влияе толкова от замърсения въздух. Кожата на лицето обаче губи своята свежест. 

Какво предпазва лицето от замърсения въздух?

Колкото и привлекателен да е градският живот, кожата се нуждае от специална грижа. Това включва внимателно почистване и подхранваща грижа, която се бори със замърсяванията, защитавайки кожата от свободните радикали и подсилвайки защитната бариера. Продуктите за грижа за кожата с аниоксидантни свойства спомагат превенциията на преждевременното стареене и образуването на старчески петна. Съединения, открити в нара, доказват неговата ефективност. Богата на вещества киселина, извлечена от масло от нар (от изсушени семена на червения, богат на витамини плод). Тази рядка, полиненаситената мастна киселина е естествен антиоксидант, който помага за неутрализирането на свободните радикали и ограничаването на оксидативния стрес от замърсения въздух. Маслото от нар също подсилва естествената защитна бариера на кожата и възобновяването на клетките. Благодарение на тези полезни свойства,  грижата с масло от нар ще придаде на кожата нова енергия.