Невен

Любимо градинско цвете с чудесни лечебни, успокояващи и възстановяващи свойства

Слънчево жълто

Невенът (Calendula), наричан сантиментално слънчевото цвете, заема важно място в лечебните и декоративни градини, но също е и известно градинско цвете. Едва ли някое друго растение е толкова универсално и полезно. Затова, както и заради изцерителните му свойства, го отглеждаме в нашите лечебни градини повече от 80 години.

Calendula flowers close up

Невенът е бил известен не само като лечебно растение. Ярките, красиви и буйни цветя също така са били обичайно декоративно растение сред гърците и римляните, индийците и арабите. Заради златистия си цвят невенът отдавна се използва като багрилно вещество в козметиката, хранителната и текстилната промишленост, а в Европа, където растението става известно в късното Средновековие, то бързо се превръща в желана добавка към храната, както и в лечебно растение.

Calendula flowers shot from below

Събира енергия от Слънцето

При енергичния и жизнен растеж на невена елементите вода и топлина се съчетават със затоплящата, ароматна смола, която се намира в неговите избуели, богати на влага листа и стебла. Ярко жълтите, оранжеви и червени цветове на невена са истински капани за слънчевите лъчи, като поглъщат големи количества светлина и топлина. Активните съставки на невена се борят с възпалението и подпомагат развитието на нова тъкан, докато каротеноидите, флавоноидите и етеричните масла правят кожата по-издържлива на външни влияния. Поради тази причина невенът е високо ценен със своите живителни и възстановителни свойства, които предпазват и защитават структурата на здравата кожа. По същия начин невенът има успокояващ, освежаващ ефект върху кожа, изгубила баланса си – суха, възпалена или стресирана кожа. 

Wet calendula blossom in the morning

Поддържа здравословното състояние на кожата

Поради своите успокояващи и освежаващи свойства, невенът е чудесно средство за нежната кожа на новородени и малки деца. Специално при бебета и малки деца кожата образува затоплен и защитен слой със запаси от мазнини, за да осигури здравословното функциониране на вътрешните органи. Но младата кожа не може да се адаптира сама при внезапни промени в температурата. Бебешката кожа се нуждае от допълнителна закрила под формата на любящи грижи, осигуряване на подходящо облекло и температура. Тук е мястото на успокояващите екстракти от невен, които подпомагат развитието на устойчивост и защитна функция на младата кожа.

Със своите мощни възстановяващи и защитни свойства невенът заема ключово място в много от нашите продукти. Ще намерите тинктури и екстракти от масла от това растение с ярки цветове в около 30 от нашите лечебни и козметични продукти, а поради факта, че невенът е задължителен за развитието на кожата на децата, повече от 50 години той е водещото растение в нашите продукти за грижа за бебета и деца.

Подхранващо мляко с невен

Меко, хидратиращо и успокояващо мляко за деликатна кожа

Душ-гел и шампоан с невен

Нежен при къпане, за естествено чиста бебешка кожа

Крем против подсичане с невен

Нежна защита срещу раздразнения на деликатната кожа

Защитен балсам с невен

Защита за деликатната бебешка кожа в лошо време

Измиващо мляко с невен

Нежно почиства и подхранва деликатната бебешка кожа

Хидратиращ крем за лице и тяло с невен

Богат интензивен крем за бебешка кожа

Паста за зъби с невен

Паста за зъби, която не съдържа мента, с натурални съставки и минерали