Градините на Weleda

Градините за отглеждане на лечебни растения представляват важна част от бизнес културата на Weleda още от основаването й през 1921 г. Освен за отглеждане на лечебни растения за нашите лекарства и продукти за грижа за тялото, градините са чудесен начин хората да се докоснат до нашата основна философия – „В хармония с човека и природата“.

Англия

Слънчев чар

Ярко оранжевите полета от невен в градините в Илкестън в графство Дарбишър в централната част на Англия наистина привличат погледа през летните месеци. Пътеката в тази градина на Weleda не води до пищни цветни лехи, а до малки естествени парчета земя със свой собствен чар – сдържани и скромни.

Градината се намира в покрайнините на Илкестън, който се превръща във важен център по време на индустриалната революция и в продължение на много години процъфтява благодарение на разработването на мини и свързаната с тях промишленост. В днешния пейзаж личат последиците от това индустриално наследство. Многото дъждове правят почвата влажна и тежка, което не е особено подходящо за отглеждане на лечебни растения. Но биодинамичното отглеждане върши чудеса, като трансформира почвата в плодородна земя, където историята на региона и страната все още може да бъде прочетена във всеки ъгъл на градината.

Германия

Най-голямата градина

Най-голямата градина на Weleda за лечебни растения в Германия се намира на плато на север от Швeбиш Гмюнд. Простираща се на 20 хектара, тя също е и най-голямата по рода си в Европа. Тук разнообразието няма граници – биодинамично се отглеждат 260 вида растения, а 180 от тях се използват като съставки за лекарствените продукти и натуралната козметика. Трънката, хамамелисът, глогът, както и много селски животни, птици и безгръбначни намират местообитание в градината между пет километра жив плет. Огромното богатство от цветя привлича много насекоми, включително полезни насекоми като сирфидни мухи, паразитни оси и калинки.

В откритите поля едногодишните и многогодишните местни видове са най-разпространената ни култура. Те включват 25 различни вида дървета, от които се събират кората, цветовете, плодовете, корените или целите растения. Лечебните растения намират по-добри условия за живот в градината, отколкото в напълно диви места, поради специалния начин, по който обработваме почвата, включващ натурални препарати за пръскане и внимателната грижа на градинарите. Тук, на ръба на Швабска Юра с нейната плодородна почва, градината бръмчи от живот от март до октомври, а прибирането на реколтата започва в ранните зимни месеци, когато се събират корените на жълтеничето и ангеликата.

Нашите градинари гледат на растенията и градините като на цялостен организъм. Наблюдават сложните взаимоотношения между растенията и вида почва, насърчават растежа и действат активно и с творчески дух там, където природата се нуждае от помощ. Например защитената папрат расте под сянката на тунел от пача трева в градината на Weleda, така че да получава същите условия на осветеност, каквито би имала в своя естествен горски хабитат.

Градини по целия свят

Въпреки че нашата най-голяма градина за отглеждане на лечебни растения е в Германия, имаме градини и в Англия, Франция, Швейцария, Холандия, Бразилия, Аржентина и Нова Зеландия.

Франция и Швейцария

Огромният брой различни видове лечебни растения, разположени на сравнително малка площ, предизвиква истински вулкан от цветове през периода на цъфтене. Градините на Weleda в Арлесхайм, Швейцария, близо до Базел и в Буксвилер във Франция, близо до Юнинг, са разположени точно до офисите и местата за производство. Градината в Буксвилер е остров на биоразнообразието в море от конвенционално земеделие. Парцелът от 1,5 акра е обграден с жив плет, а птиците, насекомите и земноводните се чувстват у дома си в това убежище с езера, сухи каменни стени и плодови дървета. Въпреки сравнително малката площ, тук се отглеждат 70 вида лечебни растения.

Малък отрязък от селски пейзаж

Градината в швейцарския град Арлесхайм е обградена от гора и 40 акра органична обработваема земя. Разнообразието на отглежданите растения в градината контрастира на широкомащабното органично земеделие, което се развива в непосредствена близост. Въпреки че се намира близо до Базел, изглежда като малък отрязък от селски пейзаж.

Още от създаването ни отглеждането на лечебни растения е един от начините, по който си осигуряваме свежи и изсушени растения, които са основните съставки на нашите фармацевтични продукти и продуктите за грижа за тялото. Биодинамичното земеделие и отглеждане ни гарантират, че ценните за нас съставки не влизат в контакт с пестициди или други токсични вещества. Но въпросът не е само в това какво извличаме от нашите градини, но също така и какво влагаме в тях. Управлението на компоста спомага за развитието на жизнена почва, а специалните обработки с кравешки тор и подхранващи билки като глухарче и валериана допринасят за нейното плодородие.

Холандия

Вятърът носи соленото ухание на Северно море към вътрешността на страната, а дивият плет и храстите предпазват градината от суровите ветрове по бреговете. Холандската градина, разположена в средата на промишлена зона, изглежда като оазис и е идеално убежище за насекоми и птици, като едновременно с това насърчава биоразнообразието. Въпреки че един хектар се управлява лесно, в градината има огромно разнообразие от лечебни растения.

Тук се отглеждат повече от 200 вида растения. Структурата на тежката почва се подобрява чрез използването на компост с високо съдържание на минерали, а за да се посрещнат специалните нужди на някои растения, почвата варира допълнително – от тежка към лека, от влажна към суха, от богата на хранителни вещества към бедна на хранителни вещества. За отглеждането на някои видове тропически лечебни растения също така се използва отопляем парник. Тук се отглеждат почти всички растения, които са необходими за продуктите на Weleda. 

Градините на Weleda се поддържат като богат естествен хабитат – с жив плет и природосъобразни ниши, които се превръщат в дом за насекоми помощници. Като приветстваме тези създания в градините си, спомагаме за поддържане на саморегулирането на системата за избягване разпространението на вредители и болести. Разбира се, разнообразието от растения също допринася за екологичната стабилност, а за полезните насекоми винаги се намира цветен прашец и нектар.

Бразилия

Само на 30 минути път с кола от най-големия град на Бразилия, Сао Паоло, градината в Сао Роке изглежда като друг свят. Червената земя е дом за множество естествени видове растения. Градината е разположена близо до Сера до Мар, регион, благословен с планинска верига с дъждовни гори, простираща се по югоизточното крайбрежие на Бразилия.

Земя от вулканичен произход

През Сао Роке някога е минавал главният път от запад от Парагвай и Боливия, по който имигранти от Португалия, Италия, Япония и Германия са пътували през целия 20-ти век.  Те въвели специфична и различна традиция за отглеждане на зеленчуци и плодове. Дори днес Сао Роке е известен с виното и добрата си храна, произвеждани от малки семейни ферми. Градината е създадена през 80-те години на 20-ти век върху изключително плодороден парцел земя с вулканичен произход. Разположена е на малко езеро, обградено от ферми и гори, като обещава спокойствие и разнообразие на всеки, който попадне там от изпълнения с дейности живот в големия град.

Аржентина

На 1200 метра надморска височина, сред пасища и между богати иглолистни и смесени гори, градинарят Хорхе Джусто отглежда своя собствена фармацевтична градина в региона Кордоба в сърцето на Аржентина.

За тази градина на Weleda не е било планирано оформянето на лехи и парцели. Вместо това лечебните растения като иглика, ехинацея, кисел трън и папрат растат на воля сред дивата природа. Старите дървета осигуряват сянка през горещите летни месеци, а през 12-те акра процъфтяващи градини се вие поток. Тук се отглеждат около 70 вида лечебни растения, а от реколтата им се произвеждат лекарства в собствената фармацевтична фирма на Хорхе, която развива дейност на изток в Буенос Айрес.

Нова Зеландия

В подножието на Te Мата, в региона за производство на вино Хоукс Бей, градината Хавелок Норт е разположена на Северния остров на Нова Зеландия.

В подножието на Te Мата, в региона за производство на вино Хоукс Бей, градината Хавелок Норт е разположена на Северния остров на Нова Зеландия. В този средиземноморски климат с продължителни, горещи летни месеци се отглеждат около 50 вида лечебни растения. Уорън Пиърс и другите градинари от Нова Зеландия обработват тамошните полета според принципите на биодинамичното земеделие. Събирането на реколтата се прави предимно на ръка, като се избягва употребата на тежко земеделско оборудване, което поддържа почвата лека и рохка.

Необходимият тор се осигурява от три крави, което заедно с подходящия компост подобрява качеството на почвата. Разнообразието от растения е голямо, както и това на птици, с мелодичното присъствие на множество местни представители като туи, новозеландския гълъб кереру и чудатото пукеко.

Посеви и реколта

Около три-четвърти от растителните ни суровини са от органично или биодинамично земеделие и от сертифицирана диворастяща реколта. Естествено, ние не можем да отгледаме всичко сами.

Осигуряване на суровини

От суровина до продукт

Независимо дали е дестилация, извличане или потенциране, чрез прецизните и подходящи системи за преработка природните суровини стават подходящи за нуждите на човека.

Производство

Качество на всички етапи

Натуралната козметика на Weleda остава вярна на изключителната грижа и качество, гарантирано през всички етапи oт закупуване на суровини, през производство, опаковане и доставка на готовите продукти.

Обещание за качество

NATRUE и повече

Натуралната козметика не винаги е изцяло натурална. NaTrue е първият международно признат качествен печат за органична и натурална козметика, който внася яснота в джунглата от етикети.

Сертификати и етикети