Арника

Карпати, Румъния

Перспективи в зародиш

Биоразнообразие. Когато малкото лечебно растение арника цъфти, Маринела е толкова развълнувана, че почти не може да спи. Все пак беритбата е толкова важен момент, че всички се връщат по селата си в отдалечените планини Апусени в Карпатите. 

Звън на чанове и каруца с конски впряг се задава с тропот зад ъгъла. В тази обикновена каруца са натоварени тежки дънери, завързани с няколко въжета. Каруцата бавно преминава покрай сиви дървени къщички и селяни, които подреждат сено на огромни камари. Когато каруцата спре, хората си почиват и се заговарят.  

Едва от две години има павиран път, който води до Гетари, селото, където Флорин Пакурар живее през лятото. 38-годишният мъж преподава Управление на пасищата в Университета в Клуж-Напока и ръководи проекта Екофлора, който изучава растенията в региона и се стреми да съхрани употребата на лечебни растения като ценен природен ресурс в Румъния. Той идва тук преди почти 15 години, за да завърши дисертацията си. Днес притежава две дървени къщи, където работниците и студентите живеят по време на сезона на арниката.

Арниката може да бъде спасителният пояс за местното население

Пред сградата на проекта чака група студенти, които са посещавали семинара на Флорин в университета. Докато крачат към къщата, професорът разказва на студентите за растенията, които се срещат по поляните. Най-важното растение за местните хора цъфти с ярки жълти цветове и образува зелени розетки от листата си, които са разположени до земята: Арника монтана. Лечебните му свойства правят растението ценна съставка в традиционните лекове. В планините Апусени арниката спомага и за борбата с бедността - затова хората се стремят да осигурят оцеляването на арниката. Тя е изключително капризна и расте предимно в естествени ливади. Въпреки че е възможно да се култивира, тя е трудна за отглеждане, а за да се съхрани биоразнообразието и естествените условия в региона, е много важно растенията да се събират от дивата среда.

Огромни количества дива арника растат по малките хълмове и склонове на румънските Карпати, които включват планините Апусени. Но растението е изключително чувствително. Ако прекалено много крави пасат по ливадите или ако фермерите използват химически торове, арниката моментално реагира на прoмените в почвените условия и изчезва.

Лечебното докосване на арниката

Дивата арника е ценно съкровище. Лечебното растение със слънчево жълти цветчета е силно чувствително и вирее само в естествени поляни. В планините Апусени в южните Карпати такива поляни все още съществуват.

Малки, избелели от слънцето дървени къщурки са се сгушили сред смърчовете в планинските долини на скалистите планини Апусени. Много млади хора са напуснали селата в търсене на по-добро бъдеще. Но беритбата на арника за Weleda ги кара да се върнат обратно.

Заедно с фермерите Weleda поддържа проект за устойчива беритба на растения от дивата среда в най-силно населената част на Карпатските планини. Берачите са обучени как да събират арника с изключителна грижа и внимание.

Фермерите знаят какво да търсят по време на беритбата на арника: само напълно разцъфналите цветчета, с много късо стебло трябва да намерят своя път до памучните чували. Поне едно цветче трябва да остане на стеблото, за да може да цъфне отново следващата година.

Освен трева и сено, поляните сами по себе си не произвеждат особено много неща за един фермер в планините Апусени. Но ако там расте арника, поляната предлага допълнителен източник на доходи - така собственикът има стимул да я остави в естественото й състояние.

Фермерите събират около 5 000 кг свежа арника всяка година от ненаторяваните планински поляни в планините Апусени - това означава около 1 000 кг изсушен цвят.

За да са готови за транспортиране и обработка, почистените цветчета се разстилат, за да изсъхнат върху плътно изработени мрежести поставки, които след това се подреждат една върху друга в специално изработени пещи.

Беритбата на арника подобрява живота на хората в планините Апусени година след година. Така както е при Флорин Пакурар, който идва тук като студент преди години. Днес той притежава две дървени сгради, които подслоняват младите хора, които помагат с беритбата през лятото.

Арниката осигурява бъдеще и за Маринела Негреа и нейното семейство. Маринела се надява, че с парите, които печели от беритбата, ще успее да изпрати дъщеря си в университет.

Арниката носи надежда на хората в региона - по този начин осигурява съществуването на рядкосрещаната дива арника. Лято след лято.

Има ли вече работа за сина ми?

"Искаме да създадем модел, за да могат хората в региона да видят какви възможности има', казва Флорин. Евтиният труд и ниската цена на суровините не трябва да бъдат основният двигател, а по-скоро устойчивата употреба, справедливите условия на труд и качеството. Флорин настоява за поддържането на добри аграрни практики при отглеждането и беритбата. Така ще се осигури устойчива беритба и обработка на дивите растения за постигането на висококачествен продукт.

За да помогнат за постигането на тези цели, Флорин и неговият немски колега провеждат обучителни сесии всяка година с местните берачи. Брошура с прости илюстрации показва идеалния метод за устойчиво събиране на арника.
Много хора се завръщат в селата, за да помогнат в беритбата на арника. Те прекарват лятото в работа по високите пасища и живеят в семпли хижи. Когато Флорин минава с колата покрай платото Калинеаса, често му махат да спре. "Има ли вече работа за сина ми?", пита възрастна жена, застанала до оградата. "Ще започнем следващите дни", отговаря Флорин. Хората тук са разбрали колко е ценна природата.

Арниката носи надежда

Когато започнат да събират растенията, скоро става ясно, че всеки има своя собствена техника. Например, Маринела Негреа използва палеца и показалеца си, за да отчупи цветчето. Тя работи бързо и използва двете си ръце едновременно. "Когато знам, че арниката е цъфнала, съм толкова развълнувана, че едва мога да спя", казва Маринела. Нейната житейска история е типична за региона. Напуска училище на 14 години и се омъжва на 17. Днес Маринела е на 32 и има 13 годишна дъщеря. "Искам дъщеря ми да отиде в университет, за да може да се измъкне оттук."

В помощ на хората и природата

Когато слънцето започне да се скрива зад смърчовете, започва работата в къщата на проекта. Студентите на Флорин помагат за обработката на арниката. Един от тях изсипва чувал с цветчета на масата с метално покритие и всички започват да отделят малки камъчета и неподходящи цветчета. Почистените цветове се разстилат върху плътно изплетени мрежи, които след това се подреждат една върху друга в сушилнята.

Беритбата е започнала, а това означава, че за колегите на Флорин предстоят изморителни седмици, тъй като работят от зори до здрач. Но това също така означава и че проектът им работи: устойчивото събиране помага и на хората, и на природата. Вече е предизвикателство да убедиш младите хора в региона, че тук има бъдеще за тях. Още повече, ще бъде изключително важно да се съхрани естествената среда на арниката с подходящи инициативи. Но ако хората вярват в зараждащите се перспективи за бъдещето с тези жълти цветчета арника, които изобилстват по поляните тази година, то тогава няма много причини за притеснение.

Съставки

Екстракт от Арника Монтана

Arnica Montana Extract

Екстрактите от цъфтящото растение Арника Монтана подпомагат метаболизма на кожата и имат антимикробен ефект. Подходяща съставка са и за продукти за уморени крака.