Weleda за антропософската медицина

Интервю с членовете на изпълнителния съвет Наталия Ярмоленко и Алдо Амендола.

Антропософските лекарства действат върху тялото, психиката и душата. Какво означава здравето за Weleda и защо разчитаме на силата на природата.  

Какво е здравето за Weleda?

Наталия Ярмоленко: Здравето за нас е процес - непрекъснато се гради. Това личи и в целите на компанията: Допринасяме за свят, в който здравето и красотата се развиват в хармония с човека и природата. Разбира се, всяко човешко същество има свои собствени предпоставки, дължащи се на гени и преживявания в детството. В същото време, хората могат да изберат да живеят по начин, който подсилва здравето им.  

Алдо Амендола: За нас здравето не означава само елиминиране на симптомите на заболявания, но и цялостна помощ за хората. Тази цел е често срещана при естествените оздравителни подходи. 

Наталия Ярмоленко: Ние гледаме на здравето по холистичен начин. Разглеждаме организма като начин за саморегулация, за да бъдем по-здрави. Нашите продукти изграждат тази вътрешна сила. 

За нас здравето не означава само елиминиране на симптомите на болестта, но и цялостно подпомагане на организма.
Алдо Амендола

Weleda произвежда антропософски лекарства и натурална козметика в продължение на 100 години. Какво представлява антропософската медицина?

AA: Предприема холистичен поглед не само върху тялото, но и ума и духа, както и предишните и настоящи обстоятелства в живота на човека. Всичко това превръща антропософската медицина и нейните лекарства толкова специални. 

НЯ: Разглеждаме човека по холистичен начин, но и от гледна точка на природата. Всички сме част от природата и се развиваме заедно с нея. Процесите в човешкия организъм и в природата са свързани. Ние използваме природата за нашите медикаменти, които имат полезен ефект върху различните функции в организма, в зависимост от техния състав. 

Антропософската медицина се разглежда като допълнителен начин на лечение и като различна от алтернативната медицина. Какво означава това?

AA: Алтернативната медицина се разглежда като "алтернативна", което означава, че се използва вместо конвенционалната медицина. Антропософската медицина, от друга страна, интегрира конвенционалната медицина и допълващите подходи, които регулират оздравяващите способности на тялото. Това спомага възвръщането на баланса на всички системи в организма. Поради тази причина говорим за интегративна регулаторна медицина. 

В такъв случай няма как да бъдеш антропософски лекар без да си завършил традиционна медицина?

АА:  Точно така. Това не се отнася само за лекари на свободна практика, но и антропософските клиники като Филдерклиник близо до Щутгарт или Havelhöhe Community Hospital в Берлин. Там ще откриете пълната серия от конвенционални медицински лечения, както и антропософски лекарства за вътрешна или външна употреба. 

НЯ: Но антропософската медицина не е просто допълнение. Това е цялостен поглед, който разглежда пациента като индивид и защо той се е разболял, така че причината за заболяването да се лекува, не само самите симптоми.  

Конфликтът между критици и защитници на антропософската медицина често е защото съществуването на „душа” и „дух” не може да бъде доказано. Казвайки, че антропософските лекарства имат ефект върху тялото, душата и духа, може да предизвика несигурност. Как се справяте с това?

НЯ: В това е смисълът: Могат ли човешките същества да бъдат сведени до физически измеримо, видимо ниво – или не? Всъщност, съществуват много примери, където ефектът може да бъде демонстриран. Медитацията, например - работи, но защо? Във Weleda смятаме, че дори в науката съществуват различни измерения, които да се вземат под внимание.  

Ние сме част от природата и се развиваме заедно с нея. Процесите в човешкия организъм и в природата са свързани.
Наталия Ярмоленко

Критиците също казват, че хомеопатията и антропософската медицина нее съдържат конкретни активни съставки. Какво ще кажете относно това?

АА: Натуралните активни съставки обикновено имат ниски нива на мощност, вариращи между D2 и D12.  Това ни отвежда в сферата на билковата медицина на основата на вещества. От мощност D23 се смята, че активното вещество вече става неоткриваемо на молекулярно ниво. Първоначално по-голямо значение се отдава на взаимодействието между лекаря и пациента с тези лекарства. Ние също така надграждаме този опит: през  2021г отбелязваваме 100 години производство на антропософски лекарства от Weleda. Имаме и много практически опит от клиники и лекари на частна практика. Докладите за терапевтичната употреба на антропософски лекарства, не само нашите, са документирани във „Сборник на антропософските лекарства“. Има и много научни изследвания и доказателства за ефективността на нашите лекарства. Наред с други неща, те показват, че са необходими значително по-малко антибиотици, ако се приемат заедно с допълнителни лекарства, включително антропософски такива. Но все още няма достатъчно добри проучвания, което е една от причините да бъда във Weleda. Произхождам от природните науки и моята задача е научно да докажа положителния ефект на нашите лекарства в по-широк мащаб. 

Разкажи ни повече за професионалния си път.

AA: Аз съм микро и молекулярен биолог и се занимавам със синтетичната фармацевтична индустрия, както и с онкологиите. Именно чрез билковите лекарства намери пътя си към антропософската медицина в цялото й разнообразие.

Какво те провокира да работиш в тази сфера?

АА: Силата на природата. Копирали сме всичко от природата, не е ли невероятно? Шесдесет до седемдесет процента от конвенционалната медицина разчита на нея. Например, салициловата киселина, използвана в болкоуспокояващите, е изолирана активна съставка от кората на върба. Не е ли очевиден изборът да се насочим към природата?  

Как смятате да осигурите добро доказателство за ефективността на лекарствата на Weleda?

AA: Чрез значителни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. През следващите пет години ще инвестираме десетки милиони евро, за да проучим ефективността на настоящите лекарства, както и да разработим нови.

НЯ: Ние също така искаме да разработим нови методи, за да покажем как работи саморегулацията и нейното въздействие върху по-фините аспекти на организма, като ум и дух. Вече сме създали работни групи по тези теми.

Г-це Ярмоленко, като част от изпълнителния съвет на Weleda сте отговорна за пазарната девизия. Как един холистичен поглед върху човешките същества е съвместим с икономическата реалност?

НЯ: Аз съм лекар и се присъединих към Weleda през 2002г. По време на работата си като лекар имах много добър опит с антропософските лекарства и си помислих: „Ако наистина искам да направя промяна, трябва да помогна за създаването на този вид лекарство, достъпно за повече хора." Във Weleda следваме принципа „цел над печалбата“. Нашите ценности са по-важни от печалбата. Но, разбира се, като бизнес предприятие, ние също трябва да бъдем здрави. Комбинирането на двата аспекта не е лесна задача. Въпреки това, приватизацията на здравния сектор в Германия показа колко проблематична може да стане, когато здравето се ръководи главно от икономически цели. Във Weleda се опитваме да поемем по различен път, като първо се запитаме: Какво помага на хората и природата?

Колко важно е за Weleda къде и как се извличат суровините за медикаментите?

НЯ: Тя е основна за нас. Ние виждаме пътя, по който веществото е поело в природата, неговата биография, така да се каже, като част от качеството на нашите продукти. Затова е важно суровините ни да идват от природата. Вземете, например, нашето лекарство за настинка, Infludoron. За това се нуждаем, наред с други неща, от желязо от устойчиво добита желязна руда. Екологията и устойчивостта са важни въпроси за нас. Много от растителните вещества, които обработваме, идват от нашата градина с лечебни растения във Ветцгау, близо до Швебиш Гмюнд, Германия. Сред многото растения, които отглеждаме, има буника, магарешки бодил и иглика, които са ни необходими за Кардиодорон, лекарство за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Това го прави регионален продукт, който е полезен за хората и природата.

АА: Досега екологията и устойчивостта са били от второстепенно значение за фармацевтичната индустрия. Но това се променя и не само на национално ниво. Европейският съюз наскоро издаде нова фармацевтична стратегия, която вече включва екологични аспекти. Естествено, бяхме много доволни да видим това, защото  е важно за нас в продължение на 100 години, да не говорим за нашите проекти за самоусъвършенстване. Ето защо се присъединихме към Съюза за етична биотърговия (UEBT) през 2011г. През 2018 г. станахме една от първите компании в света, които бяха сертифицирани от UEBT за нашето последователно етично снабдяване на суровини.

Наталия Ярмоленко е лекар и член на изпълнителния съвет, управител на пазарната девизия.

Алдо Амендола е микро и молекулрен биолог и член за изпълнителния съвет, управител на отдел Проучване и Развитие.