Невен

Любимо градинско цвете с чудесни лечебни, успокояващи и възстановяващи свойства

Слънчево жълто

Невенът (Calendula), наричан сантиментално слънчевото цвете, заема важно място в лечебните и декоративни градини, но също е и известно градинско цвете. Едва ли някое друго растение е толкова универсално и полезно. Затова, както и заради изцерителните му свойства, го отглеждаме в нашите лечебни градини повече от 80 години.

Невенът е бил известен не само като лечебно растение. Ярките, красиви и буйни цветя също така са били обичайно декоративно растение сред гърците и римляните, индийците и арабите. Заради златистия си цвят невенът отдавна се използва като багрилно вещество в козметиката, хранителната и текстилната промишленост, а в Европа, където растението става известно в късното Средновековие, то бързо се превръща в желана добавка към храната, както и в лечебно растение.

Събира енергия от Слънцето

При енергичния и жизнен растеж на невена елементите вода и топлина се съчетават със затоплящата, ароматна смола, която се намира в неговите избуели, богати на влага листа и стебла. Ярко жълтите, оранжеви и червени цветове на невена са истински капани за слънчевите лъчи, като поглъщат големи количества светлина и топлина. Активните съставки на невена се борят с възпалението и подпомагат развитието на нова тъкан, докато каротеноидите, флавоноидите и етеричните масла правят кожата по-издържлива на външни влияния. Поради тази причина невенът е високо ценен със своите живителни и възстановителни свойства, които предпазват и защитават структурата на здравата кожа. По същия начин невенът има успокояващ, освежаващ ефект върху кожа, изгубила баланса си – суха, възпалена или стресирана кожа. 

Поддържа здравословното състояние на кожата

Поради своите успокояващи и освежаващи свойства, невенът е чудесно средство за нежната кожа на новородени и малки деца. Специално при бебета и малки деца кожата образува затоплен и защитен слой със запаси от мазнини, за да осигури здравословното функциониране на вътрешните органи. Но младата кожа не може да се адаптира сама при внезапни промени в температурата. Бебешката кожа се нуждае от допълнителна закрила под формата на любящи грижи, осигуряване на подходящо облекло и температура. Тук е мястото на успокояващите екстракти от невен, които подпомагат развитието на устойчивост и защитна функция на младата кожа.

Със своите мощни възстановяващи и защитни свойства невенът заема ключово място в много от нашите продукти. Ще намерите тинктури и екстракти от масла от това растение с ярки цветове в около 30 от нашите лечебни и козметични продукти, а поради факта, че невенът е задължителен за развитието на кожата на децата, повече от 50 години той е водещото растение в нашите продукти за грижа за бебета и деца.

Меко, хидратиращо и успокояващо мляко за деликатна кожа
Нежен при къпане, за естествено чиста бебешка кожа
Нежна защита срещу раздразнения на деликатната кожа
Органично бебешко олио за деликатна кожа
Защита за деликатната бебешка кожа в лошо време
Нежно почиства и подхранва деликатната бебешка кожа
Богат интензивен крем за бебешка кожа
Паста за зъби, която не съдържа мента, с натурални съставки и минерали