Жива почва: Заедно за по-здрави почви

Присъединете се към нас по пътя към регенеративното земеделие на утрешния ден! Ние намираме и популяризираме най-добрите идеи за селскостопанските и хранителни цикли.

Здравите почви са важни за нас

След океаните не горите, а почвите са най-големите запаси на въглерод на планетата. Освен това възстановената част от земната кора филтрира дъждовната вода, създавайки нова, чиста питейна вода. Без силата на земята нямаше да има храна. Над 90% от нашата храна се произвежда от почвата. Две трети от всички видове живеят в почвата. Биодинамичното земеделие запазва хумусния слой и дори може да го увеличи. Наблюдаваме това в градините Weleda от десетилетия. Всичко, което расте в нашите градини, ние отглеждаме биодинамично. Използваме различни природни методи, за да се опитаме да поддържаме почвата здрава и да я укрепваме. Чрез отглеждането на около 250 квадратни километра по целия свят в съответствие с насоките за органично отглеждане, ние насърчаваме здравето на почвата и допринасяме за опазването на биоразнообразието.

"Магазини" за въглерод, природозащитници, "донори" на храни: отговорът се крие в почвата. Но вече ¾ от плодородните почви в света са изчерпани.

Почвата има нужда от нас

"Магазини" за въглерод, природозащитници, "донори" на храни: отговорът се крие в почвата. Здравите, плодородни почви връщат въглерод обратно в земята, задържат и почистват водата и са местообитание за милиарди живи същества, освен това осигуряват и храната ни. Ако почвата умре, шансовете ни срещу климатичната криза и изчезването на видовете също намаляват драстично. Три четвърти от плодородните по-рано почви в света вече са изчерпани и светът губи около 12 милиона хектара - обработваемата земя на Германия - всяка година. Щетите върху деградиралата почва само в ЕС възлизат на 1,25 милиарда евро годишно, докато в Германия 60 хектара естествено пространство се превръщат в земя за строителство всеки ден. Според ООН имаме само 50 глобални реколти, които са останали на този грешен път, за да нахраним населението на света. Като част от предизвикателството Farm-Food-Climate, ние откриваме кои решения работят и трябва да бъдат прилагани навсякъде.

Защо почвите са толкова ценни?

95
процента от храната ни се произвежда от почвите
300
Необходими са години за развитието на богат на хумус почвен слой с дебелина 1см
3
Към наши дни почвите съхраняват трилиони тона въглерод - най-голямото количество в световен мащаб след океаните

Решения за по-здрави почви

Проектът „Жива почва“ има за цел да идентифицира най-ефективните решения за прехода към земеделието и храните и да ги развие устойчиво. Поредица от диалози от 19 май 2021г бележи началната точка на проектът "Жива почва". Тук експертите ще се срещнат през следващите няколко месеца, за да обсъдят най-големите предизвикателства и най-добрите възможни решения. Всички, които искат да се включат в дискусията или просто да слушат, са поканени да се присъединят към нас. Целта е да се създаде общност, която споделя идеи и опит и съвместно насърчава съществуващите решения за по-здрави почви.

Допълнителна информация и опции за регистрация

В световен мащаб почвите съхраняват 3 пъти повече въглерод от атмосферата, побират около 1 милиард гъби на 1 квадратен метър здравословен хумус, а в Германия по-малко от 10 процента от тях се отглеждат по органичен начин. Потенциалът за опазване на климата и видовете е огромен.