Ние се грижим за биоразнообразието по света

При производството на нашите естествени продукти за грижа за кожата и фармацевтични медикаменти, ние се отнасяме внимателно към земните ресурси, започвайки от семената, които засаждаме. По този начин ние защитаваме биоразнообразието и подхранваме почвите по целия свят.

Нуждаем се от биоразнообразието за добър живот на земята

Защо биоразнообразието е важно?  Това е разнообразието от живот на земята на всички нива: от екосистемите като гори, ливади и езера, до разнообразието от растения и животински видове. Системата от различни форми на живот засяга цялостния живот на нашата планета и е силно чувствителна. Неговият баланс гарантира нашето благополучие. Ето защо ние работим усилено за опазване, защита и увеличаване на биоразнообразието.

Биодинамично земеделие: здравословен начин за отглеждане на растения

Всичко, което расте и вирее в нашите градини, се отглежда според принципите на биодинамичното земеделие. Разбира се, ние не използваме химически торове или пестициди. Разглеждаме нашите градини като екосистеми с растения, почва и животни, които процъфтяват както над, така и под земята. Искаме тези организми да бъдат здрави и в баланс: това е единственият начин да гарантираме, че природата и хората също са здрави. Основателите ни помогнаха за оживяването на идеята за биодинамично земеделие. Сега ние помагаме на нашите партньори да възприемат този устойчив начин.

Животът винаги се стреми към разнообразие
Уели Хъртър, биодинамичен фермер и член на борда на директорите на Weleda

Произходът на биодинамичното земеделие

През 1924г в имението Кобервиц близо до Бреслау в днешна Полша група фермери поискали съвет от учения и философ Рудолф Щайнер, един от основателите на Weleda. Фермерите са били притеснени: качеството на продукцията им, плодородието на почвата и здравето на растенията и животните им били забележимо влошени. По молба на фермерите Щайнер изнеся поредица от лекции на тема „Просперитет на селското стопанство“. Това бележи раждането на органичното земеделие.

Нашата ангажираност за здрави почви

Във Weleda нашият ангажимент за устойчивост надхвърля снабдяването с висококачествени органични суровини. Ние се интересуваме и от това как се отглеждат. Почвата играе важна роля: тя е предпоставка за здравословното развитие на растенията. Нашите естествени земеделски методи поддържат почвата здрава и пълна с богат на хранителни вещества хумус, осигурявайки дом на изобилие от полезни организми, като земните червеи. Те правят почвата плодородна, така че здравите растения да разцъфтяват. Извличаме подхранващи вещества от тези растения за нашите естествени продукти за грижа за кожата и фармацевтични лекарства.

Нашите градини са екосистеми, където биоразнообразието процъфтява

Нашите осем градини с лечебни растения са с различно местоположение и са центрове на биоразнообразие. Тук отглеждаме здрави растения за нашите лекарства и натурална козметика. Прилагайки принципите на биодинамичното земеделие, ние създадохме устойчиви екосистеми, които се справят добре с топлина, дъжд и суша, и където биологичното разнообразие може да процъфтява.

С нашата стратегия относно семената ние гарантираме, че органичните семена ще продължат да бъдат достъпни за фермерите в бъдеще.
Анет Енгел е ръководител на отдела за закупуване на суровини във Weleda

Ние сме ангажирани с разнообразието на семена

Семената трябва да се опрашват открито. Това е така, защото растенията със същите характеристики, като устойчивост например, могат да се отглеждат отново само от открито опрашени семена. С нашата стратегия за семена ние работим за запазване на биоразнообразието и съществуването на естествени суровини. Като част от тези усилия ние подкрепяме и други инициативи, като Save our Seeds. Ние сме основател на Слънчогледовата инициатива за биосемена (IBS, Initiative Bio-Saatgut Sonnenblumen), която има за цел да отглежда открито опрашени органични семена от хибридни такива. Ние също така сме член и съосновател на Hortus officinarum, асоциация, която насърчава биодинамичното култивиране и размножаване на лечебни растения.

Ние отглеждаме нашите растения с грижа за вашето благополучие

Компостът, ферментирал чай от коприва и други препарати играят важна роля в биодинамичното земеделие: те гарантират, че почвата е плодородна. Нашата цел в грижата за почвата не е да я изтощим чрез прекомерно използване, а по-скоро да аерираме почвата и да я обогатим с естествени хранителни вещества. Ето три начина, по които естествено укрепваме нашите растения и подобряваме тяхната устойчивост срещу вредители:

Рог със силициев диоксид

Рогът със силициев диоксид изисква сложна подготовка. Фино смлян кварц, който е минерал, съхраняващ светлина, се напълва в кравешки рог и след това се заравя в земята, излагайки го на въздействието на слънцето и топлината. След това нашите градинари вземат малко количество силициев диоксид и го разбъркват ритмично във вода. След това този препарат се напръсква върху растенията като фина мъгла. Силициевият диоксид от рога укрепва растенията и стимулира тяхното здравословно развитие – точно както когато хората се хранят здравословно, за да засилят имунната си система.

Компостиране

Компостът е мястото, където всичко свършва и започва отново. Всичко, което е останало от грижата на нашите градински лехи и ниви, се използва отново. Компостирането превръща градинските отпадъци в богат на хранителни вещества хумус.

Ферментирал чай от коприва

За укрепване на растенията използваме в градините си препарат от коприва. Той представлява както естествен репелент против вредители, така и течен тор на растителна основа. Чаят от коприва се приготвя чрез поставяне на пресни растения от коприва във вода, където те се оставят да ферментират на слънце за около две седмици. Полученият препарат се разрежда с вода и след това се напръсква върху растенията.