Нашите суровини са добити етично и устойчиво

Отдадени сме на това да добиваме етично своите суровини. За това сме сертифицирани от 2018г от Съюза за етична биотърговия.

Нашата верига за доставки е устойчива и справедлива

Когато купувате натуралните ни продукти за грижа за кожата, вие допринасяте за един свят, в който хората и биоразнообразието могат да процъфтяват. Ние не само гарантираме, че нашите естествени суровини се отглеждат органично или биодинамично, но и че хората, които ги отглеждат и събират, се третират справедливо и с уважение. Също така искаме да можем да проследим нашите естествени суровини до техния източник. Като член на Съюза за етична биотърговия (UEBT), ние се придържаме към строгите социални, икономически и екологични критерии, определени от организацията. Ценностите, които той дефинира, са в полза както на хората, така и на планетата.

Нашата ангажираност към етичното добиване на суровини

Около 80% от сертифицираните ни суровни са добити чрез сертифицирано органично земеделие и, когато е възможно, чрез биодинамично земеделие. Работим в посока повишаване на този процент всяка година. Чрез нови партньорства със сертифицирани производители и нови проекти за органично и биодинамично земеделие. Също така обръщаме голямо внимание на качеството на нашите съставки. Много от растенията, които използваме за нашата козметика и медикаменти се отглеждат в собствените ни градини. Също така добиваме суровините си чрез дългосрочни партньорства. 

Нашата мечта е да бъдем еталон за компания с етични и устойчиви източници
100
процента от веригите за доставки за натурални козметични продукти Weleda са преминали одит по стандарта UEBT
250
квадратни километра се култивират органично по целия свят от Weleda
80
процента е средното количество сертифицирани суровини, използвани във Weleda
1000
вещества от природата са в основата на продуктите на Weleda

Етичните източници са основен приоритет

Искаме да знаете какво точно получавате от нас. Ето защо сме пълноправен член на UEBT от 2011г и сме гарантирали, че всички наши вериги за доставки за естествени суровини отговарят на неговите стандарти – чак до произхода на растенията. През 2018г получихме сертификата UEBT за добиване с уважение. Стандартът UEBT насърчава устойчивото местно развитие и опазването и съзнателното използване на биоразнообразието. Като част от процеса на сертифициране, UEBT одитира веригите за доставки за всички естествени суровини, използвани в нашите натурални козметични продукти. С печата на UEBT гарантираме, че съхраняваме и устойчиво използваме биоразнообразието по най-добрия възможен начин по време на отглеждане на растения, прибиране на реколтата и по-нататъшна обработка. Ние също така сме ангажирани да се отнасяме справедливо към всички наши партньори за самоусъвършенстване, като защитаваме човешките и трудовите права и подкрепяме развитието на общността.

Съюз за етична биотърговия (UEBT)

UEBT е сдружение с нестопанска цел, което има за цел да допринесе за свят, в който хората и биоразнообразието процъфтяват. Сдружението работи за възстановяване на природата и осигуряване на по-добро бъдеще за хората чрез етично добиване на съставки от биоразнообразието. Всичко започва като инициатива на ООН и поддържане на силни партньорства с техни организации. Такива например са Конвенцията за биологичното разнообразие (CBD) и Инициативата за биотърговия на Конференцията по търговия и развитие (UNCTAD).

7-те принципа на UEBT

  1. Опазване на биоразнообразието
  2. Устойчиво използване на биоразнообразието
  3. Справедливо споделяне на ползите, извлечени от използването на биоразнообразието 
  4. Социално-икономическа устойчивост (производствено, финансово и пазарно управление)
  5. Съответствие с националното и международното законодателство
  6. Зачитане на правата на участниците в дейностите на биотърговията
  7. Яснота относно владението на земята, правото на ползване и достъпа до природни ресурси

Открийте източника на нашите суровини

Ароматна лавандула от Молдова

Полетата в Молдова са изпълнени с ярко лилави цветове на уханна лавандула. В краищата на полетата мобилни дестилационни агрегати преработват прясно събраните растения в етерично масло. Само преди около двадесет години почти не е имало пазар за лавандула в Молдова. Днес тя ни осигурява големи количества лавандула за производството на натурални продукти за грижа за кожата Weleda. Чудесно е да се види какво се случва в района: наш партньор добави рибни запаси към малко езеро близо до нивите, отряза обрасли тръстики и постави кошери. Тук е важно не само качеството на почвата, но и нейното биоразнообразие. Само тогава природата е здрава. Ето защо в момента работим със селяните, за да им помогнем да преминат към биодинамично земеделие.

Скъпоценно масло от сандалово дърво от Нова Каледония

Маслото от сандалово дърво, което използваме като аромат в някои от нашите продукти, се доставя от един от островите на Нова Каледония в южната част на Тихия океан. Маслото се извлича от дървесината на дърветата. Тъй като сандаловото дърво е особено рядко, всяко дърво е маркирано с GPS сензор, за да се предотврати незаконното събиране на реколтата. Хората се отнасят грижливо към този ценен природен ресурс. За да се провери дали дървото е достатъчно зряло за прибиране на реколтата, в дървото се пробива малка дупка. След това дупката се затваря отново със смола, така че дървото може да продължи да расте, ако е необходимо. Бяхме там, когато дърветата бяха събрани, посетихме мелницата и маслодайната дестилерия и наблюдавахме как от меките парчета дърво се извлича ароматно сандалово масло.

Дива арника

Това, което вероятно е най-разпространеният източник на арника в Европа, може да се намери в диворастящ вид в Карпатите на Румъния. Weleda помага за опазването на този ресурс и подпомага местните хора. Една ливада обикновено не дава много за фермера. Но ако там расте арника, ливадата предлага допълнителен източник на доходи, като дава стимул на собственика да я остави в първоначалното й състояние. Тези диви растения се събират и обработват в съответствие със строги стандарти за устойчивост и качество, за които местните берачи научават в обучителни работилници.

Ратания от Андите

Всяка година семейство в Перу прави дългото пътуване до Андските равнини, за да прибере растения и корени от Ратания за Weleda. Разбира се, имаме разрешение за събирането й; за нас е важно да защитим и този растителен вид. Колко от растението е налично? Промениха ли се почвените условия? Промени ли се нещо от миналата година? Всичко е внимателно наблюдавано и документирано. За да определим кои от дивите ливади трябва да бъдат събрани, ние се консултираме с експерти от местни университети и природозащитни организации.