НАШАТА ПОЧВА, НАШЕТО БЪДЕЩЕ

Заедно за опазването на почвата и климата

Почвата страда. Днес 33% от почвата е деградирала, а всяка година губим около 10 милиона хектара здрава и плодородна такава. Площ, сравнима с тази на Австрия. Със загубата на здрава почва биват застрашени прехраната, биоразнообразието и смекчаването на последиците от изменението на климата.

Почвата, също като нашата кожа, е жива, дишаща екосистема. Тя е кожата на Земята. Ние от Weleda вярваме, че и почвата, и кожата заслужават да бъдат защитени и да се грижим за тях.

От 1921 г. насам отглеждаме растенията, използвани за производството на нашите емблематични продукти, като избираме щадящи за почвата методи. Работим с принципите на биодинамичното земеделие и си сътрудничим с проекти за регенеративно земеделие по целия свят. Здравата почва е ключът към процъфтяващите екосистеми. Без нея не можем да се справим с кризата, пред която е изправена природата днес.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ НАШАТА МИСИЯ НА #SaveEarthsSkin

Заедно дерзаем да превърнем тази значима трансформация в реалност

През 2022г. Weleda подкрепи още 20 проекта за устойчиво управление на почвата като инвестира общо 350 000 евро, за да се предприемат действия срещу глобалната почвена криза.

Франция - Обществени градини в Париж

Заедно с асоциация La Sauge успяхме да свържем отново жителите на града с природата: Градските ферми обединяват и стимулират агроекологичната трансформация на утрешния ден - включително фермата "Terre-Terre" с площ 4500 м2.

Австралия - Насърчаване на регенеративното земеделие

Успяхме да подкрепим австралийската организация Carbon8 в подпомагането на фермерите в прехода им към регенеративно земеделие, като дадохме старт на опазването на почвата в стопанства с площ от 35 000 хектара.

Южна Корея - Pop-Up магазин и фестивал за разумно градинарство

Посредством нашия pop-up магазин в един от най-популярните квартали на Сеул и чрез участието ни във фестивала "Разумно градинарство" насърчихме обществената осведоменост за функциите на почвата и нейното опазване.

"Според някои прогнози, ако не предприемем незабавни действия, рискуваме 90% от почвите да бъдат засегнати от прогресивна почвена ерозия до 2050г."

Подкрепяйки мисията на Weleda, заедно се грижим за състоянието на почвата.

Подкрепяйки мисията на Weleda, заедно се грижим за състоянието на почвата.

 • 80% от всички растителни съставки са органични.

 • 40% от нашите растителни съставки ще бъдат биодинамични до 2025 година.

 • Градините на Weleda се култивират според принципите на биодинамичното земеделие.

 • Нашата система за устойчиво управление на веригата за доставки е UEBT сертифицирана.

 • Нашият корпоративен отпечатък е неутрален по отношение на въглеродните емисии (Протокол за парниковите газове, обхват 1 и 2).

 • С нашия B-Corp сертификат ние активно работим върху модел за устойчива икономика.

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

 • Почвата, също както кожата на човек, има микробиом.

 • Почва с количеството на една чаена лъжичка, може да съдържа повече микроорганизми, отколкото е броят на населението на планетата Земя.

 • 50% от CO2 (въглеродния диоксид) отива в почвата. Всъщност почвата е най-големият резервоар на CO2 (въглероден диоксид) след океаните.

 • В световен мащаб всяка минута 23 хектара обработваема земя изчезва поради суша и опустиняване.

 • Може да отнеме период до 2 000 години за възстановяването на 10 сантиметра почва.

Искате да се включите? Последвайте #SaveEarthsSkin в Instagram, за да научите как може да помогнете за опазването на почвата.

Годишни награди за отговорна и разумна красота 2022

Weleda бе отличена с наградата за отговорна и разумна красота 2022 в категория "Пионер в устойчивото развитие", след като спечели журито с инициативата Save Earth's Skin.

Научете повече

Практики за подобряване състоянието на почвата.

Натрупването на хумус, регенеративното и въглеродното земеделие подобряват състоянието на почвата. Активирането и укрепването на почвения живот допринасят за биоразнообразие и плодородие. Освен всичко останало, това е от полза и за климата.

Learn more

Какви за ползите от почвата за живота на хората и природата?

В продължение на милиони години нашата планета развива динамична почвена екосистема. Безброй живи организми допринасят за въглеродния цикъл и поддържат плодородието на почвата. Въпреки това, почвата е застрашена и се нуждае от нашата подкрепа.

Learn more

Как компостът допринася за благосъстоянието на почвата?

Известен още като "златото на градинарите" или "черно злато", компостът е с най-добри качества, когато е произведен от собствената ви градина. Удовлетворението от компостирането включва здрава и богата на хранителни вещества почва. Мартина Коларек, биохимик и специалист по темата за горещ компост, дава експертни съвети.

Learn more

Какво трябва да знаем за състоянието на почвата?

Почвата е основата на селското стопанство. Агрономът, преподавател по земеделие и експерт д-р Улрих Хампл обяснява как най-малките същества играят роля за състоянието на почвата и как дори нетренираното око може да разпознае здрава, богата на хумус почва.

Learn more