Красота

Здравословно Потене

Обикновено не мислим за потенето като за особено приятно изживяване, но всъщност то играе важна роля за нашето тяло. Дерматолога доктор Людер Яхенс обаснява какво се случва с тялото ни, когато се потим, и каква е функцията на кожата в този процес.

 

Защо се потим?

Людер Яхенс: Основен механизъм на тялото ни за контрол на температурата е потенето, тъй като изпаряването на влага от кожата води до разхлаждане. В допълнение към циркулацията на кръвта в кожата и в мастните тъкани, потенето е много важен елемент за регулация на телесната температура. Когато се потим, тялото ни не само губи вода, но също така елиминира токсини и се пречиства. Всъщност, ние постоянно се потим без дори да го забелязваме. Заедно с отделянето на себум, потенето е органичната основа за духовните изживявания на тялото – нашето чувство за телесна съзнателност.

Каква е причината за телесните миризми?

ЛЯ: Свежата пот няма миризма. Съставена е от 99% вода и съдържа сол, електролити, мастни киселини и малко количество протеини. Те биват разграждани от бактерии на повърхността да кожата и това всъщност води да характерната миризма на потта. Потните дрехи на децата почти нямат миризма, но това се променя през пубертета, когато потта и потните жлези се развиват напълно.

Как да се погрижим за миризмите?

ЛЯ: Бактериите са склонни да се събират на влажни и топли места по кожата, както и на места, където има много потни жлези. Ето защо подмишниците са едно от любимите им места. Ежедневната грижа за тялото предпазва от миризмата на пот, а ефектът е още по-добър ако носите широки памучни дрехи и използвате дезодоранти с натурални, висококачествени етерични масла.

Образуването на пот, особено в зоната под мишниците, зависи също от напрежението и стреса, на които сме изложени. Подрастващите в пубертета не са привикнали да понасят стреса лесно и затова се потят по-лесно. По време на годините на физическо и умствено съзряване, автономната нервна система, която регулира всички метаболитни функции и дейности на жлезите, е все още в процес на развитие към хармоничен комплекс. Ето защо през тези години стресът може лесно да доведе до неконтролируемо потене.

 

Колко пот отделяме ежедневно?

ЛЯ: Количеството отделена пот зависи от много индивидуални фактори. При  приятна температура и без усилена физическа дейност, тялото отделя около 200мл пот през целия ден. По време на спорт обаче тялото отделя значително по-големи количества пот, в зависимост от интензитета на тренировката и външните условия. По време на 1 час плуване се отделят около 300мл пот, а по време на 1 час плажен волейбол – до 2 литра.  Опитните атлети се потят повече от хората, които не тренират толкова често, защото когато тренираме тялото си, тренираме и терморегулационните му механизми.

 

Каква роля играе кожата в производството на пот?

ЛЯ: Кожата е метаболитен орган. Тя отделя вещества, като вода и себум, и абсорбира други вещества, като кислород. Потта е отражение на индивидуалния състав на тялото ни. Хората със суха кожа обикновено имат по-бавен метаболизъм от хората с мазна кожа. Ето защо хората със суха кожа се потят по-малко, докато хората с по-активен кожен метаболизъм имат по-мазна кожа и се потят повече и по-лесно. Кожата, също така, отразява емоциите ни. Например, изчервяваме се при неудобство, пребледняваме при страх, а при шок сякаш можем и да изскочим извън кожата си. Когато сме притеснени пък сме склонни да се потим повече. В антропософската медицина човекът се разглежда като едно цяло. Тяло, дух и съзнание са вплетени в сложна система и ритъмът на всеки елемент се отразява на функционирането на останалите. Следователно, можем да заключим, че тялото дава израз на цялото същество на човека във външната си обвивка – кожата.

Факти и статистика за кожата (всички цифри са приблизителни)

20
километра кръвоносни съдове
300000
мастни жлези
2
милиона потни жлези
60
милиона нервни окончания
60
милиарда клетки

Доктор Людер Яхенс

Дерматолог и алерголог

Доктор Людер Яхенс е антропософски насочен дерматолог и алерголог. Той живее и работи в Рига, Латвия.

Доктор Людер Яхенс

Дерматолог и алерголог

Доктор Людер Яхенс е антропософски насочен дерматолог и алерголог. Той живее и работи в Рига, Латвия.