Семейство

Навън и на слънце!

Хората, като растенията, се нуждаят от слънчева светлина, за да растат здрави. Конкретно за бебета и малки деца, слънцето играе важна роля и в развитието на костната фактура. И все пак прекомерното излагане на слънце не е препоръчително. Колко често и за колко дълго е препоръчително да излагате децата на слънце? Педиатърът Професор Доктор Алфред Ленглер дава отговори и предлага съвети.

Само слънчевата светлина, или по-конкретно ултравиолетовата радиация в слънчевата светлина, позволява на децата да развият скелата си. Здравите кости пък са предпоставка за изправена фигура и добра походка. При раждането по-голямата част от детските кости са всъщност хрущял, който се втвърдява в последствие. Правилната минерализация на костите започва, когато децата почнат да приемат калций и фосфат с храната. Тези две важни съставки стават част от хрущялните кости под влиянието на витамин D. 

 

"Бебетата и малките деца трябва да се излагат на слънце за между 30 и 60 минути на ден – достатъчно е само лицето им да бъде изложено при ясно небе."
Професор Доктор Алфред Ленглер

Повечето храни съдържат съвсем малко количество витамин D, въпреки че по-големи количества могат да бъдат открити в маслото от рибен дроб и по-мазните риби. Ние самите също можем да произвеждаме доста от нужния ни витамин D. Товa се случва с помощта на UV радиацията, която получаваме чрез излагането на слънце.
 

При липса на витамин D нашите кости не се развиват правилно. При бебетата сериозният недостиг на витамин D може да причини рахит. Ето защо в Германия, например, на бебетата се предписват хранителни добавки с витамин D. Докато майчиното мляко е най-добрата храна за бебета, то всъщност съдържа сравнително малки количества витамин D и затова фабрично създадените храни трябва да бъдат обогатявани с витамин D (до15 μg или 600 IU/l). 

За да сме сигурни, че ще могат да създадат достатъчно витамин D в кожата си, бебета и малките деца трябва да се излагат на слънце за между 30 и 60 минути  на ден – достатъчно е само лицето им да бъде изложено при ясно небе. Излагане на директна слънчева светлина не е задължително и разбира се, не трябва да ги изкарвате без дрешки навън, за да не загубят телесна топлина. 

Но твърде многото слънчева светлина може да има негативни последствия, особено за бебетата и малките деца. На тази възраст кожата на децата е все още много тънка и има много малко меланоцити (кожни клетки, които съставят защитния потъмняващ пигмент меланин). Това означава, че даже сравнително кратко излагане на слънце може да причини изгаряне. Като всяко друго изгаряне, кожното изгаряне се изявява в зачервяване и в екстремни случаи - в появата на мехури. Слънчевото изгаряне в детството значително увеличава риска от развитие на рак на кожата по-късно. Това донякъде се дължи на факта, че детската имунна система не е доразвита и затова не може да поправи щетата, нанесена от слънчевите лъчи.
 

Използвайте слънцезащита за Вашето дете

20
Не по-малко от фактор
50
До фактор

Като следват няколко важни съвета, родителите могат да оставят децата си да се наслаждават на слънчевата светлина,без да ги излагат на ненужни рискове.

  • Колкото по-малко е детето, толкова по-важно е да се избягва най-горещото слънце (особено по обяд, между 11 сутринта и 16 следобед). 
  • Кожата на детето Ви винаги трябва да бъде достатъчно покрита - със слънчева шапка (която скрива и врата) и леки памучни дрехи. 
  • Използвайте слънцезащитен фактор 20 или по-висок, без парфюми или консерванти. 
  • Слънцезащитният крем трябва да се нанася с особено старание на ушичките, нослето и горната част на стъпалата. 

Дори и детето да е намазано със слънцезащитен крем, това не означава, че може да го оставите изложено на директна слънчева светлина за по-дълги периоди от време. Ако въпреки взетите мерки се появи изгаряне е нужно своевременно и ефективно лечение.

Професор Доктор Алфред Ленглер

Главен лекар в Отделението по педиатрия и детска медицина в Държавната болница в Хердеке, Германия.

Също така, той е и професор по интегративна педиатрия и детска медицина в Университета на Витен/Хердеке.