Семейство

Защо бебетата спят различно?

Новородените човешки бебета се раждат уязвими, зависими и физиологично недоразвити. Нуждаят се от любящата ни подкрепа докато нервната им система постепенно се научи да спи правилно.

Може да отнеме до 10 месеца преди детето да развие постоянен ритъм на сън и събуждане и до 2-3 години преди да може да заспива само и да спи цяла вечер. Бебетата имат кратки цикли на сън и се будят често и лесно. Това е напълно нормално: през първите две години от живота мозъкът на бебето преминава през много бързо развитие - затова и правилното хранене е от особена важност. Бебетата също така бързо губят телесна топлина, а понякога забравят и да дишат в кошарката. Желанието им да са близо до родителите е първичен инстинкт и механизъм за сигурност, който продължава да бъде важен и до ден днешен. Бебетата не знаят, че се намират в сигурен тристаен апартамент, например, и че няма диви животни, които да ги изядат през нощта. Това обяснява и защо бебетата често заспиват само когато са гушнати, по време на кърмене или при носенето в слинг или раничка. Въпреки че може да е изтощително за родителя, наистина си струва. Колкото повече бебето се чувства сигурно и защитено, толкова повече се научава да приема съня вечер като нещо приятно.

Заедно в семейното легло и кърмене за сходен ритъм на сън

Според UNICEF, бебетата, които още бозаят, могат и трябва да спят с майките си. Това стимулира честото кърмене, което пък намалява риска от синдрома на внезапната детска смърт и от смърт в кошарката. Също така, по този начин майката и бебето развиват сходен ритъм на сън: заедно преминават през дълбоките фази и заедно навлизат в по-леките фази на сън щом бебето огладнее. Пролактинът, хормона отговорен за кърменето, също помага на кърмещата майка да спи по-добре и да се чувства свежа при събуждане, а не лишена от сън. Бебетата, които не бозаят, също трябва да спят при родителите си, но на отделен матрак, например в кошарка до спалнята. За да сте сигурни, че няма опасност докато детето спи, следвайте съветите по-долу:

Списък: Погрижете се за безопасния сън на бебето

  •  Бебето трябва да спи на семпъл, твърд матрак, без меки възглавници или дебели одеала, които да причинят задушаване или прекомерно загряване.
  • Погрижете се да няма никакви пролуки в рамката на леглото, където детето да може да се заклещи.
  • Бебето не трябва да споделя легло с други деца, домашни любимци или меки играчки.
  • Покрийте бебето със спално чувалче в подходящ размер вместо с широко одеалце.
  • Най-безопасната поза за сън при децата е по гръб, докато не се научат сами да се обръщат.
  • Не лягайте в едно легло с детето си, ако сте приели алкохол или наркотици.
  • Бебетата, които бозаят, трябва да спят директно до кърмещата си майка. Бебетата, които се хранят от шише, трябва да спят на отделна повърхност, близо до леглото на майка си.
  • Никога не спете с детето си на диван или фотьойл поради риска от изпускане или задушаване на Вашето бебе.

Как да помогнем на бебето да заспи?

Представете си как се опитвате да приземите пътнически самолет. Първо, трябва да намалите височината на летенето и скоростта на приближаване. След това самолетът трябва да започне заход за кацане и да се насочи към пистата. Малко над пистата, трябва нежно да приземите самолета, да натиснете спирачките и да дадете на машината достатъчно време, за да достигне покой.

Същото се отнася и за приспиването на бебе. Разходката с бебето по магазините или прибирането вкъщи точно преди лягане са все стимули, които бързо могат да засилят бебето до "скорост на летене" и да нарушат ритуала му за сън. Докато по-спокойните деца може вече да спят блаженно към 19:30, други може да са се върнали на "максимална височина" и да трябва отново да преминат през целия процес на "приземяване".

Вечерни ритуали, които помагат на бебето да заспи

Много бебета се уморяват от деня още към 4 следобед, особено ако ходят на ясла. Това е моментът, когато трябва да започнете  "захода" им към вечерен сън. Опитайте да установите успокояващ вечерен ритуал с бебето около 4 или 5 следобяд. Нищо кой знае какво - просто топла баня или масаж, тиха вечеря на свещи вместо на ярката светлина от кухненската лампа. След това сменете памперса, преоблечете детето в пижамка или в спално чувалче, ако е необходимо. Вече е време за сън. Не се притеснявайте да легнете по-рано в леглото, където и без това е по-лесно да кърмите, да се гушкате или да говорите с детенцето, може дори да му изпеете приспивна песничка. Бъдете добри слушатели и детето може да Ви "разкаже" за деня си. Някои деца започват да пищят при заспиване - в такива случаи проверете дали детето е все още гладно, дали не иска да бъде носено или дали памперсът му е мокър. Ако всичко Ви изглежда наред, то тогава бебето просто може да е имало вълнуващ ден и все още да e превъзбудено и да обработва всички нови впечатления. Като родители, най-доброто, което можем да направим за бебето е да сме там: да го държим нежно в ръце, да дишаме спокойно и да слушаме, да оставим детето само да изрази себе си. Това ще помогне на бебето да заспи спокойно - така че да може да расте, да учи и да презареди батериите за следващия ден.

Никола Шмит

Научен журналист и автор на няколко книги за родителство

Тя е убедена, че бебетата знаят как да спят правилно по природа. С германския си проект "artgerecht" Никола обяснява на родителите как бебетата са ментално и физически здрави по естествен начин. www.artgerecht-projekt.de